Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Dobrovoľníci odišli po 8 mesiacoch z izolácie "na Marse": Toto boli ich prvé dojmy

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Flickr/University of Hawai‘i News)

HAVAJ - Šesť odvážlivcov, ktorí žili v geodetickej kupole na odľahlom kopci na Havaji, osem mesiacov kvôli experimentu NASA predstieralo, že sú astronauti na Marse. Ich izolácia mala napomôcť získať poznatky o tom, ako reaguje na odlúčenie ľudská psychika. NASA sa takto chcela dozvedieť, aké typy ľudí by bolo vhodné vyslať počas misie na Mars. Dobrovoľníci tvrdia, že návrat do reality bol veľmi zaujímavý.

Konšpirátori nadšení novým VIDEO z NASA: Ukazuje vraj objekty z iných civilizácií

Posádka v zložení James Bevington, Joshua Ehrlich, Brian Ramos, Laura Larková, Ansley Barnardová a Samuel Payler podstúpila osemmesačný experiment financovaný NASA, ktorý mala na starosti Havajská univerzita.

Štyria muži a dve ženy bývali od 19. januára v kopule s rozlohou približne 360 metrov štvorcových. Systémový inžinier a člen posádky Joshua Ehrlich pre BuzzFeed News uviedol, že mali určitý prístup k informáciám, takže nedeľný odchod z izolácie pre nich nebol zase úplný šok. Čo sa deje doma, sa však mohli dozvedieť iba v obmedzenej miere.

FOTO Dobrovoľníci odišli po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hi-seas.org)

Posádka musela o novinky požiadať a podpora misie im potom poslala snímku požadovaného článku bez ďalších odkazov. Komunikácia prebiehala, tak ako vo vesmíre, s 20 minútovým oneskorením. Dobrovoľníci taktiež nemali prístup k službe Google, ale väčšina informácii pochádzala buď z wikipedie alebo z webových stránok súvisiacich s misiou.

Ehrlich, ktorý pochádza z Hollywoodu na Floride, napríklad často kontroloval správy z Národného centra hurikánov kvôli Irme, ktorá túto oblasť zasiahla. Takto isto bol podľa svojich slov posadnutý novinkami o raketovom programe Severnej Kórey, keďže posádka nebola v skutočnosti na Marse, ale v "nebezpečnej zóne" potenciálneho úderu. Zo situácie bol vraj nervózny. Niektorým členom však vraj vyhovovalo, že sú odrezaní od aktuálneho diania "na Zemi".

FOTO Dobrovoľníci odišli po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hi-seas.org)

Ak chceli počas obdobia izolácie vyjsť von a preskúmať fiktívny Mars, museli mať na sebe kombinézy a pohybovať sa v skupinách. Na tele teda necítili čerstvý vzduch a pustá krajina naokolo pripomínala povrch červenej planéty. Ehrlich povedal, že je ohromujúce sa teraz opätovne začleniť do prírody. Je šťastný, že môže nosiť iba krátke nohavice a košeľu a po tráve chodí bosý bez ponožiek. Je skvelé opäť cítiť rôzne vône a počuť, ako spievajú vtáky.

FOTO Dobrovoľníci odišli po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Flickr/University of Hawai‘i News)

Ehlich poznamenal, že skutočná posádka by musela pravdepodobne vydržať na Marse oveľa dlhšie a tiež by bola vystavená aj faktorom ako gravitácia a ožiarenie. Keď mladík odišiel z kupoly, povedal, že si vychutnal grilované hamburgery, jedol čerstvé ovocie a konečne sa mohol poriadne okúpať. "Je to, ako keby ste vyhrali milión dolárov," prirovnal svoje súčasné pocity.

Viac o téme: IzoláciaExperimentAustronautiNASAHavajská univerzita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu