Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Španieli bojujú proti katalánskemu referendu: Skonfiškovali milióny hlasovacích lístkov

Demonštranti za nezávislosť Katalánska držia volebnú urnu počas protestného zhromaždenia pred katalánskym vládnym úradom.
Demonštranti za nezávislosť Katalánska držia volebnú urnu počas protestného zhromaždenia pred katalánskym vládnym úradom. (Zdroj: TASR/AP)

BARCELONA - Španielska polícia dnes skonfiškovala takmer desať miliónov hlasovacích lístkov, ktoré katalánske regionálne úrady plánujú použiť 1. októbra pri referende o nezávislosti. Informovalo o tom španielske ministerstvo vnútra.

Španielsko pokladá toto ľudové hlasovanie za protizákonné. Vo vyhlásení ministerstva sa uvádza, že polícia pri dnešnej razii v sklade v malom meste pri katalánskej metropole Barcelona zhabala aj označenia hlasovacích miestností a dokumenty pre predstaviteľov referendových komisií.

Razia sa uskutočnila ako súčasť prebiehajúcej policajnej a justičnej operácie španielskych úradov, ktoré sa pokúšajú zastaviť referendum zvolané katalánskou vládou, presadzujúcou nezávislosť tohto regiónu od Španielska.

Katalánsko má približne 5,5 milióna oprávnených voličov. Prieskumy verejnej mienky neustále ukazujú, že jeho obyvatelia sú za referendum, ale približne rovnako sú rozdelení v názore na nezávislosť regiónu od Španielska.

Viac o téme: ReferendumKatalánskoMadrid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu