Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Deň nezávislosti môže Trump obohatiť o vojenskú prehliadku

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Americký prezident Donald Trump uvažuje o vojenskej prehliadke vo Washingtone pri príležitosti osláv Dňa nezávislosti 4. júla so zámerom ukázať vojenskú silu krajiny. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Trump sa týmto nápadom inšpiroval počas svojej júlovej návštevy Francúzska, kde bol čestným hosťom vojenskej prehliadky konanej v rámci Dňa dobytia Bastily v Paríži. Na prehliadku ho pozval francúzsky prezident Emmanuel Macron, s ktorým sa opäť stretol v pondelok v New Yorku počas zasadania Valného zhromaždenia OSN.

"Bola to jedna z najkrajších prehliadok, aké som kedy videl," povedal americký prezident. "Uvidíme, či sa nám to podarí tromfnúť," dodal. Podobné podujatie by Trump rád videl aj na washingtonskej Pennsylvania Avenue, a to eventuálne už na budúci rok. Prezident už ohľadom tejto veci oslovil šéfa svojej kancelárie Johna Kellyho, aby preveril potenciálne možnosti.

Trump bol prvým americkým prezidentom od Georgea Busha v roku 1989, ktorý sa zúčastnil na vojenskej prehliadke na Deň dobytia Bastily. Dôvodom bolo 100. výročie vstupu USA do prvej svetovej vojny po boku Francúzska. Po bulvári Champs-Élysées pochodovalo viac ako 3700 vojakov a vojačiek. Pridali sa k nim aj americkí vojaci, pričom piati boli oblečení v dobových uniformách z prvej svetovej vojny. Na bezpečnosť dohliadalo 3500 policajtov.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu