Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Karibik sa valí hurikán Maria: Očakávajú, že nebude silnejší ako Irma

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Ventusky)

SAN JUAN - Maria zosilnela dnes na hurikán druhej z piatich kategórií podľa Saffir-Simpsonovej škály a priblížila sa k Záveterným ostrovom vo východnom Karibiku. Meteorológovia varovali, že do utorka by sa mohla stať veľmi silným hurikánom.

Očakáva sa, že prejde v tesnej blízkosti Záveterných ostrovov, už spustošených hurikánom Irma, a potom by mala zasiahnuť Portoriko, Dominikánsku republiku a Haiti. Maria by mohla udrieť na Portoriko v stredu ako hurikán tretej alebo štvrtej kategórie, uviedol Ernesto Morales z americkej Národnej meteorologickej služby v San Juane.

Americké Národné centrum pre hurikány informovalo, že Mariu dnes ráno miestneho času sprevádzal vietor s rýchlosťou 175 kilometrov za hodinu. Jej stred sa nachádzal 135 kilometrov východne od ostrova Martinik a mieril na severozápad rýchlosťou 19 kilometrov za hodinu. Varovanie pred hurikánom vydali úrady na karibských ostrovoch Guadeloupe, Dominika, Svätý Krištof, Nevis, Montserrat, Martinik a Svätá Lucia, uvádza agentúra AP.

Úrady na francúzskom ostrove Guadeloupe nariadili školám, aby dnes zrušili vyučovanie. Taktiež vyzvali obyvateľov, aby od dnešného poludnia (18.00 h SELČ) nevychádzali zo svojich obydlí. Zároveň ich však ubezpečili, že Maria nebude taká silná ako hurikán Irma, ktorý v tejto časti sveta nedávno napáchal veľké materiálne škody a vyžiadal si aj obete na životoch. Podľa vyhlásenia miestnej prefektúry by sa rýchlosť vetra mala pohybovať v rozmedzí od 150 do 180 kilometrov za hodinu. Prechod hurikánu bude sprevádzať výdatný dážď - očakáva sa do 400 milimetrov zrážok.

Viac o téme: HurikánKaribik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu