Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rumunskom sa prehnala ničivá búrka, aká nemá v Európe obdobu: VIDEO 8 mŕtvych, 140 zranených!

Rumunskom sa prehnala ničivá búrka. Zobraziť galériu (2)
Rumunskom sa prehnala ničivá búrka. (Zdroj: TASR)

BUKUREŠŤ - Osem ľudí a približne 140 ďalších zranených. To je bilancia silnej búrky v Rumunsku. Najčastejšie zabíjali popadané stromy. Na mimoriadnu situáciu zareagoval už aj premiér krajiny. Ten sa však dočkal aj kritiky zo strany prezidenta. Hlava štátu obvinila kompetentných, že ľudí nevarovali.

Mimoriadne silná búrka v nedeľu postihla vyše 200 obcí a dedín. Víchor prevracal autá, odnášal strechy, vyvracal stromy a stŕhal elektrické vedenie. Rýchlosť vetra dosiahla až vyše 100 kilometrov za hodinu.

VIDEO Búrky v Temešvári

V Temešvári zomreli dvaja ľudia, na muža spadol bilboard a na ženu strom. Ďalší dvaja zomreli v meste Buziaš. Na jedného z nich padol tiež strom. V meste Bistrita zabila jedného čoveka padajúci konár. Silný vietor vyvracal stromy a stĺpy s elektrickým vedením. Kvôli tomu nemalo veľa domov elektrinu. Bez nej sa ocitli aj desiatky obcí. V Temešvári vyvracal strom strechy a podľa primátora dokonca aj nákladné autá.

Povytŕhalo aj strechy

Výčiny počasia nasledovali po niekoľkých dňoch vysokých teplôt v regióne. Búrka sa vytvorila v západnom Rumunsku a postupovala smerom na sever.

Rumunskom sa prehnala ničivá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Premiér vycestoval do centra spúšte

Rumunský premiér Mihai Tudose odcestoval dnes do západnej časti krajiny spustošenej počas nedeľňajšej víchrice. Tudose cestuje do postihnutého mesta Temešvár po kritike zo strany rumunského prezidenta Klausa Iohannisa. Ten obvinil zodpovedné úrady, že včas nevarovali obyvateľstvo pred ničivou búrkou sprevádzanou prudkým vetrom, ktorý v nárazoch dosahoval až 100 kilometrov za hodinu.

Búrka zabila až 8 ľudí, spravodajské televízie sa jej aj podľa toho venovali

Vietor dosahoval rýchlosť až vyše 100 kilometrov za hodinu

Viac o téme: BúrkaRumunskoTemešvár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu