Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Varovanie pre KĽDR: Nad Južnou Kóreou preleteli americké stíhačky a bombardéry

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty plánujú vyslať v októbri k pobrežiu Kórejského polostrova jednu zo svojich lietadlových lodí, ktorá sa zúčastní na spoločnom cvičení s plavidlami juhokórejského vojenského námorníctva. Informovala o tom dnes agentúra Jonhap s odvolaním sa na správu juhokórejského ministerstva obrany.

V správe ministerstva obrany predloženej poslancom juhokórejského parlamentu sa uvádza, že "spojenci usporiadajú v októbri námorné manévre, ktorých sa zúčastní aj úderná skupina americkej lietadlovej lode". O ktorú loď pôjde ministerstvo neuviedlo. Koncom septembra Spojené štáty pravdepodobne vyšlú do Južnej Kórey aj svoje nadzvukové strategické bombardéry B-1B Lancer, ktoré majú domovskú základňu na americkom tichomorskom ostrove Guam. 

Ide o reakciu Soulu a Spojených štátov na najnovšiu skúšku balistickej rakety stredného doletu, ktorú minulý týždeň uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR). Severokórejská raketa odpálená v piatok preletela ponad japonský ostrov Hokkaidó a dopadla do vôd Tichého oceánu, približne 2000 kilometrov východne od brehov Japonska. KĽDR už na konci augusta vystrelila balistickú raketu stredného doletu typu Hwasong-12, ktorá taktiež preletela ponad severné Japonsko.

Ponad Južnou Kóreou preleteli americké stíhačky a bombardéry

Štyri americké stíhačky F-35B a dva bombardéry B-1B preleteli dnes ponad Južnú Kóreu. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na vládne zdroje, podľa ktorých mal prelet lietadiel vyslať varovný signál Severnej Kórei v súvislosti s jej nedávnymi provokáciami. 

Americké stroje sa po cvičení, na ktorom sa zúčastnili aj štyri juhokórejské stíhačky F-15K, vrátili na svoje základne v Japonsku a na americkom tichomorskom ostrove Guam, dodali zdroje.

Pridáva sa aj Čína spolu s Ruskom

Čína a Rusko spustili dnes spoločné námorné vojenské cvičenie pri hraniach so Severnou Kóreou. Správa agentúry Sinchua však manévre priamo nespája so súčasným napätím ohľadne Severnej Kórei. Ako informovala agentúra Reuters, cvičenie sa koná v čase prehlbujúceho sa napätia po tom, čo Severná Kórea odpálila v piatok raketu ponad Japonsko, a to už druhú za posledné tri týždne. Okrem toho začiatkom septembra - navzdory medzinárodnému tlaku - vykonala svoj šiesty a najmocnejší jadrový test.

Rusko-čínske manévre budú prebiehať medzi Zálivom Petra Veľkého pri Vladivostoku a južnou časťou Ochotského mora severne od Japonska. Predstavujú druhú časť čínsko-ruských námorných cvičení v tomto roku, pričom prvá sa uskutočnila v júli v Baltskom mori. Rusko a Čína opakovane vyzývajú na pokojné riešenie situácie so Severnou Kóreou, ktorá v sobotu vyhlásila, že jej cieľom je dosiahnuť "rovnováhu" vojenskej sily so Spojenými štátmi, dodal Reuters.

Veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Nikki Haleyová v nedeľu uviedla, že Bezpečnostná rada OSN vyčerpala svoje možnosti, pokiaľ ide o zastavenie jadrového programu Severnej Kórey. Naznačila tiež možnosť vojenského zásahu, ak bude Pchjongjang pokračovať v raketových a jadrových skúškach.

Viac o téme: Vojenské cvičenieUSASeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu