Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Svetové veľmoci sa zhodli, totálna provokácia zo strany KĽDR: Chystajú vojenský zásah?

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) odsúdila dnes najnovší raketový test Severnej Kórey ako "provokáciu", zatiaľ sa však nedohodla na žiadnych ďalších opatreniach voči tejto krajine. Odsudzujúce vyhlásenie, o ktorom informovala agentúra DPA, prijala v rámci mimoriadneho zasadnutia zvolaného po tom, ako severokórejská raketa preletela ponad severné Japonsko a dopadla do Tichého oceánu.

 Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia po dnešnom zasadnutí BR OSN v New Yorku opísal terajšiu situáciu ako "začarovaný kruh", predstavovaný sústavným opakovaním provokácií zo strany Severnej Kórey, sankcií a ďalších provokácií. Urovnanie sporu s Pchjongjangom si podľa neho vyžaduje "nekonvenčné myslenie".

Severná Kórea skúšobne odpálila ďalšiu svoju raketu v noci na dnes. Išlo o prvý takýto test od uvalenia nových sankcií na Severnú Kóreu, ktoré v pondelok schválila BR OSN v reakcii na nedávnu jadrovú skúšku Pchjongjangu.

Dnešné mimoriadne zasadnutie BR OSN bolo zvolané na žiadosť Spojených štátov a Japonska.Americký prezident Donald Trump označil najnovší raketový test Severnej Kórey za opätovný prejav "totálneho pohŕdania" tejto krajiny svojimi susedmi a celým medzinárodným spoločenstvom. Počas návštevy vojenskej základne Andrews v Marylande sa ďalej vyjadril, že je presvedčený viac než kedykoľvek predtým, že Spojené štáty majú k dispozícii "účinné a zdrvujúce" možnosti, ako čeliť severokórejskej hrozbe, informovala AP.

Prijaté vyhlásenie odsudzuje postup Severnej Kórey ako "vysoko provokatívny" a vyzýva ju tiež na bezodkladné podniknutie krokov, ktorými preukáže svoj záväzok k denuklearizácii Kórejského polostrova. Pätnásťčlenný výkonný orgán OSN po zasadnutí zdôraznil, že všetkých 193 členov organizácie musí v plnej miere uplatňovať doterajšie sankcie, uviedla agentúra AP.

BR OSN v piatkovom vyhlásení zároveň víta úsilie svojich členov a ďalších krajín o presadenie "mierového a komplexného riešenia" severokórejskej jadrovej otázky prostredníctvom dialógu.

Kim Čong-un vyzýva k celoštátnemu úsiliu

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyjadril veľkú spokojnosť s najnovšou raketovou skúškou, ktorú Pchjongjang uskutočnil v piatok, a vyzval na dokončenie programu jadrových zbraní i napriek sprísňovaniu medzinárodných sankcií voči Severnej Kórei. Cieľom krajiny je získať "schopnosť jadrového protiútoku, s ktorým sa Spojené štáty nebudú môcť vyrovnať", povedal podľa správy Kórejskej ústrednej tlačovej agentúry (KCNA), z ktorej dnes citovala agentúra AP.

Kim zhodnotil vypálenie novej rakety stredného doletu ponad Japonsko do Tichého oceánu ako dôkaz jej "bojovej účinnosti a spoľahlivosti" a úspešný výsledok snahy o zvýšenie jej výkonu. Zároveň vyhlásil, že Severná Kórea i napriek "bezmedzným" medzinárodným sankciám dokázala takmer dokončiť budovanie svojho jadrového arzenálu, pričom vyzval na vyvinutie "celoštátneho úsilia" pre dosiahnutie konečného cieľa.

Týmto cieľom je podľa Kima "vytvorenie rovnováhy skutočnej sily" medzi Severnou Kóreu a Spojenými štátmi tak, aby "sa americkí vládcovia neodvažovali hovoriť o vojenskej možnosti". Pchjongjang medzitým potvrdil, že najnovšie otestovaná raketa bola typu Hwasong-12, teda rovnakého, aký vypálila ponad Japonsko už 29. augusta. Bezpečnostná rada OSN odsúdila v piatok najnovší raketový test Severnej Kórey ako provokáciu.

Viac o téme: USAOSNKĽDR. Japonsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu