Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Trumpova hanba, rozhneval Britov: Za všetko môže jeho reakcia na teroristický útok

Theresa Mayová a Donald Trump
Theresa Mayová a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová varovala pred špekuláciami o prebiehajúcom vyšetrovaní teroristického útoku v londýnskom metre. Reagovala tak na tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý napísal, že útok spáchali chorí a dementní ľudia, ktorí boli Scotland Yardu známi, a vyzval britskú políciu k väčšej aktivite. Obaja štátni predstavitelia spolu dnes telefonovali a Trump sa zaviazal k úzkej spolupráci v boji proti extrémizmu.

Mayová uviedla, že špekulácie o vyšetrovaní by nikomu nepomohli. Trump pritom čoskoro potom, čo výbuch vo vozidle londýnskeho metra zranil 22 ľudí, napísal na twitteri: „Ďalší útok teroristických stroskotancov v Londýne. Sú to chorí a dementní ľudia, ktorí boli na očiach Scotland Yardu."

Jeho poznámka vyvolala dojem, že obvinil britskú políciu z neschopnosti. Na otázku, či Trump vedel niečo, čo britské úrady nevedeli, Mayová povedala, že nikdy nebude „pomáhať nikomu špekulovať o prebiehajúcom vyšetrovaní."

Bývalý šéf kancelárie premiérky Nick Timothy poznamenal, že Trumpov komentár bol neužitočný od vodcu spojeneckej krajiny, ktorá je zároveň partnerom v spolupráci spravodajských služieb.

Británia a USA si zakladajú na vzájomnom „špeciálnom vzťahu", ale ich tesné partnerstvo tento rok už raz narušili úniky informácií na americkej strane o vyšetrovaní teroristického útoku na popový koncert v Manchestri.

Trump a Mayová spolu medzitým telefonicky hovorili. Podľa Bieleho domu sa americký prezident zaviazal k úzkej spolupráci s cieľom „zastaviť celosvetové útoky namierené proti nevinným civilistom a bojovať proti extrémizmu". Mayová potvrdila, že Trump v rozhovore vyjadril sústrasť obetiam útoku.

Viac o téme: MetroBombaútok Donald TrumpTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu