Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčšie ruské vojenské cvičenie roka: NATO v pohotovosti, ohrozenie východnej Európy!

Dnes začína veľké vojenské cvičenie Západ 2017. Zobraziť galériu (3)
Dnes začína veľké vojenské cvičenie Západ 2017. (Zdroj: SITA/Vayar Military Agency photo via AP)

MOSKVA/MINSK - V západných regiónoch Ruska a v Bielorusku dnes začína veľké týždenné vojenské cvičenie Západ 2017, ktoré je pre Rusko vyvrcholením tohtoročného výcviku a pre ruských susedov a západné štáty provokáciou a dôvodom na obavy z nového tlaku Moskvy.

Strategické cvičenie má podľa ruských armádnych špičiek obranný charakter a nie je namierené proti žiadnej tretej krajine. Zapojiť sa do neho má necelých 13.000 mužov, aj keď podľa nedávneho vyhlásenia nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyen má ísť až o 100.000 vojakov v zbrani. Ruské ministerstvo obrany toto tvrdenie odmietlo ako absurdné.

Veľké manévre Ruska a Bieloruska sa konajú každý druhý rok, na bieloruske územie sa má tentoraz presunúť okolo tri tisíc ruských vojakov. K dispozícii budú mať stovky tankov, diel a mínometov, prostriedkov protivzdušnej obrany, vrtuľníkov a lietadiel. Scenár predpokladá obranu pred útokom zo západného smeru, z fiktívnych krajín nazvaných Vněšnorija, Besarabija a Lubenija.

Najväčšie ruské vojenské cvičenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Vayar Military Agency photo via AP)

Západní susedia Ruska považujú cvičenie Západ 2017 za bezprostredné vojenské ohrozenie. Ukrajina obvinila Moskvu, že chce svoje diverzné oddiely presunúť na ukrajinské územie a využiť ich k sabotážam a provokáciám. Ministri obrany Poľska a Litvy dali najavo obavy, že Rusko a Bielorusko počas cvičenia obsadí časť poľského a litovského územia.

Najväčšie ruské vojenské cvičenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Vayar Military Agency photo via AP)

Spojené štáty preventívne presunuli do Pobaltia 600 príslušníkov výsadkových jednotiek a prevzali ochranu vzdušného priestoru Litvy, Lotyšska a Estónska. Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga zachováva aliancia pokoj, ale "je na pozore".

Moskva útočné zámery popiera, zvlášť energicky uisťuje cudzinu o rýdzo cvičnej povahe manévrov bieloruská vláda. "Nič neskrývame a skrývať ani nesmieme. Ak štáty NATO chcú na našom cvičení byť, budú vítané," povedal nedávno bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Podľa informácií ruskej tlače boli na cvičenie pozvaní pozorovatelia z Ukrajiny, Poľska, Švédska, Nórska a troch pobaltských štátov a zástupcovia niekoľkých medzinárodných organizácií.

Viac o téme: VýcvikRuskoBieloruskoZápad 2017
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu