Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové hrozivé zistenie o sile Kimovej vodíkovej bomby: Zničila by v sekunde všetko v okolí 5 km

Kim Čong un si prezerá novú bombu.
Kim Čong un si prezerá novú bombu. (Zdroj: SITA/AP)

SOUL - Severná Kórea prostredníctvom svojich zbraní odkazuje, aby sa s nimi nikto nezahrával. Sila náloží, ktoré mala KĽDR testovať ešte začiatkom septembera a za ktoré schytala kritiku celého sveta, totiž má byť oveľa väčšia, ako sa predpokladalo.

Podľa nových odhadov americko-kórejského inštitútu na Univerzite Johnsa Hopkinsa totiž sila testovanej severokórejskej nálože dosiahla 250 kiloton TNT, čo je šestnásťnásobok sily bomby, ktorú v roku 1945 zhodili Spojené štáty na Hirošimu. Pôvodný odhad pritom činil približne 50 kiloton, čo sa neskôr zvýšilo na 120 kiloton.

Juhokórejskí jadroví odborníci oznámili, že stopové množstvá rádioaktívneho xenónu, ktoré sa nachádzajú vo vzorkách pôdy, vody a vzduchu, „súvisia s najnovším jadrovým testom KĽDR". Zo vzoriek ale nevedia, aké bomby KĽDR testovala.

Ak by bomba o sile 300 kiloton vybuchla nad Washingtonom, v sekunde, keď vybuchne, by zničila všetko v okolí piatich kilometrov. V okolí výbuchu by bolo 100 stupňov Celzia, a všetok život v okruhu pribliźne 105 kilometrov štvorcových by bol ohrozený.

Bolesť, akú ešte nezažili

Severokórejské ministerstvo zahraničia odsúdilo sankcie a vyhlásilo, že ide o „celkovú ekonomickú blokádu" krajiny vyvolanú iniciatívou Washingtonu „rozdrviť" občanov a vládu Severnej Kórey.

„Severná Kórea bude zdvojnásobovať svoje úsilie a zvyšovať svoje zbrojné kapacity na obranu suverenity krajiny a jej práva na existenciu," odkázala ázijská diktatúra s dodatkom, že USA pocítia najväčšiu bolesť za iniciovanie sankcií.

Tvrdšie sankcie

Tie zakazujú vývoz textilu z komunistickej krajiny a zároveň obmedzuje dovoz ropy, rafinovaných ropných produktov, kondenzátov a skvapalneného zemného plynu. Sankcie sa okrem toho týkajú aj robotníkov, ktorí v zahraničí nemôžu dostať nové povolenie na prácu.

Sankcie sú miernejšie ako tie, ktoré pôvodne požadoval Washington. Ešte pred ich schválením Severná Kórea vyhlásila, že Spojené štáty zaplatia vysokú cenu, ak sa to podarí. Rusko a Čína, ktoré presadzujú zdržanlivejší prístup voči krajine, s novými sankciami súhlasili až po ich zmiernení.

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu