Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Južná Kórea odtajnila drsné plány na ukončenie vojny: Špeciálne komando, ktoré zavraždí vodcu

Kórejské napätie Zobraziť galériu (2)
Kórejské napätie (Zdroj: SITA)

SOUL - Južná Kórea toho má dosť! Svet upiera v poslednej dobe oći najmä na jej suseda, Severnú Kórea, a jeho napínanie svalov v podobe testovania nukleárnych zbraní. Odpoveď Soulu je jednoduchá - cvičí jednotku, ktorej cieľom je líder KĽDR Kim Čong-un.

Kórejský minister obrany Song Young-moo zákonodarcom v hlavnom meste krajiny oznámil, že trénuje tzv. „decapitation unit", vo voľnom preklade niečo ako „jednotku stínačov hláv". Malo by ísť o približne 1 500 až 3 000 vojakov a do sluźby by mala byť uvedená do konca tohto roka.

Ako uvádza portál New York Times, nestáva sa často, že by krajina oznámila plán na zavraždenie hlavy iného štátu, v tomto prípade to však má jednoduché opodstatnenie.

Chcú, aby sa Kim bál o život

„Najlepším odstrašujúcim faktorom, ktorý môžeme mať okrem vlastných jadrových zbraní, je nechť Kim Čong-una strachovať sa o život," povedal Shin Won-sik, bývalý juhokórejský generál, pre známy portál.

Južná Kórea chce takto udržať svojho severného suseda v strachu a napätí z toho, že pokračovanie v testovaní jadrového arzenálu môže v budúcnosti mať následky. Zároveň chce takýmto spôsobom donútiť Kim Čong-una akceptovať ponuku na rozhovor.

Nové a tvrdé sankcie

Napätie na Kórejskom polostrove sa pritom naďalej zvyšuje. Bezpečnostná rada OSN v pondelok jednohlasne schválila nové a doteraz najtvrdšie sankcie voči KĽDR.

Zakazujú vývoz textilu z komunistickej krajiny a zároveň obmedzuje dovoz ropy, rafinovaných ropných produktov, kondenzátov a skvapalneného zemného plynu. Sankcie sa okrem toho týkajú aj robotníkov, ktorí v zahraničí nemôžu dostať nové povolenie na prácu.

Sankcie sú miernejšie ako tie, ktoré pôvodne požadoval Washington. Ešte pred ich schválením Severná Kórea vyhlásila, že Spojené štáty zaplatia vysokú cenu, ak sa to podarí. Rusko a Čína, ktoré presadzujú zdržanlivejší prístup voči krajine, s novými sankciami súhlasili až po ich zmiernení.

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu