Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ruská supervolebná nedeľa sa stretla s nezáujmom voličov i údajnými podvodmi

Vladimír Putin počas supervolebnej nedele.
Vladimír Putin počas supervolebnej nedele. (Zdroj: Foto: SITA/AP/Yuri Kadobnov, Pool Photo)

MOSKVA - Kandidáti vládnej strany Jednotné Rusko zrejme zvíťazili vo všetkých 16 regiónoch, kde v nedeľu volili gubernátorov. Informovala o tom dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na neoficiálne predbežné výsledky hlasovania.

Uplynulú nedeľu sa v Rusku konalo 5800 volieb, v ktorých sa volili predstavitelia samospráv rôzneho stupňa. O priazeň voličov sa uchádzalo spolu 88.000 kandidátov, 42 politických strán a šesť občianskych združení. Na miestnej úrovni sa konalo aj 230 referend. Voľby boli prakticky vo všetkých regiónoch Ruska s výnimkou Ingušskej republiky, Magadanskej oblasti a Petrohradu.

Nedeľné voľby sprevádzala veľmi nízka účasť. Napríklad v Moskve prišlo voliť len 14-15 percent zaregistrovaných voličov. Práve voľby v Moskve pritom vyvolávali veľkú pozornosť, pretože tam kandidoval nezvyklo vysoký počet kandidátov vo veku do 35 rokov - bolo ich 2800 z celkovo 7600 osôb, ktoré mali záujem o niektorý z 1500 mandátov moskovských samospráv. Veľký záujem mladých ľudí o volené funkcie niektorí komentátori spájajú s mobilizáciou mládeže ako dôsledku protivládnych protestov organizovaných tento rok jedným z vodcov ruskej opozície Alexejom Navaľným.

Voľby okrem nízkej účasti sprevádzali aj podozrenia z porušovania zákona o voľbách. Liberálna strana Jabloko, Navaľnyj a mimovládna organizácia Golos (Hlas) medzičasom informovali o najmenej 500 prípadoch porušenia zákona. Podľa nich bola situácia najhoršia v hlavnom meste Moskva. Opozícia, ktorá sa vo voľbách usilovala získať mandáty na miestnej úrovni, odsúdila aj pasivitu miestnych úradov pred voľbami. Predstaviteľ strany Jabloko Sergej Mitrochin obvinili úrady, že "sa všetkými prostriedkami snažili vyvolať v ľuďoch pocit, že voľbami sa nič nezmení (...), len aby zostali pri moci tí, ktorých (tam) potrebujú moskovské a federálne orgány".

Nedeľné voľby boli posledným hlasovaním pred budúcoročnými prezidentskými voľbami. Súčasný prezident Vladimir Putin, ktorý sa v Rusku teší obrovskej popularite, zatiaľ oficiálne neoznámil, či bude kandidovať, ale vo všeobecnosti sa očakáva, že sa mieni uchádzať o štvrtý šesťročný mandát.

Viac o téme: VoľbyRuskoSupervolebná nedeľa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu