Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Severná Kórea sa opäť vyhráža USA: Ak presadíte nové sankcie, pocítite najväčší žiaľ!

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA, Topky)

PCHJONGJANG - Severná Kórea dnes varovala Spojené štáty, že zažijú "najväčší žiaľ" v histórii, ak presadia v Bezpečnostnej rade OSN svoj návrh o uvalení nových sankcií voči Pchjongjangu. Informovali o tom agentúry Reuters a Jonhap.

Severná Kórea čelí kritike svetových mocností po tom, ako realizovala svoj doteraz najsilnejší jadrový test. Ministerstvo zahraničných vecí Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) dnes uviedlo, že USA zaplatia "patričnú cenu", ak bude Washington pokračovať v presadzovaní tvrdších sankcií voči ich krajine. "Nadchádzajúce opatrenia prijaté KĽDR spôsobia Spojeným štátom najväčší žiaľ a utrpenie, aké kedy okúsili v celej svojej histórii," uviedla severokórejská tlačová agentúra KCNA s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva.

Spojené štáty v piatok požiadali, aby Bezpečnostná rada OSN v pondelok hlasovala o rezolúcii, ktorá by uvalila doteraz najtvrdšie sankcie voči Pchjongjangu. Viacerí diplomati uviedli, že požiadavka USA o urýchlené hlasovanie má za cieľ vyvinúť maximálny tlak na Čínu a odráža narastajúce obavy Washingtonu po najnovšom severokórejskom jadrovom teste, ktorý lídri KĽDR označili za skúšku vodíkovej bomby, a po nedávnom prelete balistickej strely ponad Japonsko.

Nové sankcie voči Severnej Kórei obsahujú ropné embargo, zákaz vývozu textilu a najímania severokórejských pracovníkov do zahraničia a zmrazenie majetku vodcu Kim Čong-una. Taktiež navrhujú zakázať Kimovi cestovať do zahraničia.

Podľa Veľkej Británie môže za jadrový pokrok KĽDR Irán

Britskí činitelia sa obávajú, že náhly pokrok Severnej Kórey vo vývine jadrových zbraní môže súvisieť s tajnou podporou zo strany Iránu, informoval dnes britský týždenník The Sunday Telegraph. Vysoko postavení predstavitelia britskej vlády sú presvedčení, že severokórejskí vedci sa nemohli sami pričiniť o technologický posun v jadrovom programe KĽDR. Britské ministerstvo zahraničných vecí preto vyšetruje, či súčasné alebo niekdajšie "jadrové krajiny" pomohli Pchjongjangu nadobudnúť predmetné technológie.

"Irán je na prvom mieste zoznamu podozrivých štátov, figuruje tam však aj Rusko," napísali zmienené noviny. Britské úrady dúfajú, že zistením, kto dodal KĽDR jadrové technológie, sa otvoria nové diplomatické možnosti na vyvíjanie tlaku na severokórejský režim, ktorý aj napriek ekonomickým sankciám odmieta zmeniť kurz. Americký denník The New York Times v auguste s odvolaním sa na Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie (IISS) a tajné údaje americkej spravodajskej služby informoval, že severokórejské skúšky medzikontinentálnych balistických striel môžu súvisieť s ilegálnym nákupom raketových motorov vyrobených na Ukrajine.

KĽDR začiatkom tohto mesiaca oficiálne oznámila, že vykonala úspešný test vodíkovej bomby, ktorá môže byť použitá ako bojová hlavica medzikontinentálnej balistickej strely. Washington zvažuje prerušenie stykov s krajinami, ktoré obchodujú s KĽDR. Moskva vyzvala všetky strany na dialóg ako jediný spôsob riešenia vzniknutej situácie.

Viac o téme: SankcieSeverná KóreaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu