Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hurikán Irma sa rúti na Floridu: VIDEO Naberá na sile, Trump vyzval Američanov, aby utekali

Hurikán Irma Zobraziť galériu (6)
Hurikán Irma

HAVANA - Hurikán Irma zasiahol dnes Kubu prudkým vetrom a vytrvalými zrážkami, zatiaľ čo ďalší hurikán Jose ohrozoval iné, už predtým ťažko skúšané ostrovy v Karibiku. Milióny Američanov uteká zo svojich domovov.

Kubánske pobrežné mestá čelili vysokému príboju, ktorý vyvracal stromy, stĺpy elektrického vedenia a roznášal úlomky po uliciach. Cesty boli zablokované, podľa svedkov došlo okom hurikánu k zničeniu budovy jedného múzea. Informuje o tom agentúra AP.

Bezprostredné správy sa nezmieňujú o obetiach na životoch; živel si však v karibskej oblasti vyžiadal už najmenej 24 mŕtvych. Hurikán spôsobil značné škody na ostrovoch Svätý Martin, Svätý Bartolomej, Barbuda či Anguilla.

Hurikán Irma sa rúti
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mnohé z obetí hurikánu sa pokúsili utiecť zo svojich ostrovov na trajektoch alebo rybárskych člnoch. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) dnes znížilo varovanie pre Barbudu a Anguillu. Riziko opadlo aj pre Antiguu.

 

 

V polovici dňa sa Irma nachádzala 100 kilometrov východne od mesta Varadero na severnom pobreží Kuby, rýchlosť vetra dosahovala 205 km/h. Jose bol 155 kilometrov severovýchodne od Záveterných ostrovov, mal rýchlosť 230 km/h.

Silný vietor udrel už aj na Floride.
Zobraziť galériu (6)
Silný vietor udrel už aj na Floride.  (Zdroj: SITA/AP)

Podľa Trumpa je dôležité nemyslieť na majetok, ale na zdravie a hurikánu ustúpiť z cesty

Americký prezident Donald Trump v sobotu vyzval ľudí žijúcich v oblasti predpokladanej trasy hurikánu Irma, aby živlu "ustúpili z cesty" a nerobili si starosti o svoj majetok. Irma je "búrka s obrovskou ničivou silou a žiadam každého v oblasti trasy búrky, aby sa riadil všetkými pokynmi a ustúpil hurikánu z cesty", vyhlásil Trump. Majetok sa na rozdiel od ľudských životov dá nahradiť, uviedol Trump v prezidentskom sídle Camp David v štáte Marylande, pričom zdôraznil, že bezpečnosť ľudí je prvoradá.

Americký prezident okrem toho vyhlásil, že krajina smúti za obeťami hurikánu, ktorý v uplynulých dňoch zdevastoval viacero karibských ostrovov. Južné pobrežie Floridy by Irma mala zasiahnuť v nedeľu ráno miestneho času. Podľa prezidenta sú Spojené štáty maximálne pripravené na búrku takých mohutných rozmerov, aké vykazuje Irma. Hurikán, ktorý sa k Floride presúva cez Kubu, preradili v sobotu do tretej z piatich kategórií podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice po tom, ako sa ustálená rýchlosť vetra znížila na 205 kilometrov za hodinu. Očakáva sa však, že v najbližších hodinách Irma znovu naberie časť svojej stratenej sily a na americkú pevninu udrie silou hurikánu štvrtej kategórie.

Skaza po hurikáne Irma
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP Photo/Amandine Ascensio)

Floridské úrady nariadili evakuáciu približne 5,6 milióna ľudí. Ide o štvrtinu populácie štátu, je to preto jedna z najväčších evakuácií v dejinách krajiny. Tamojší úrad civilnej ochrany medzitým vyzval na presun do bezpečia ďalších 700.000 osôb a celkový počet evakuovaných tak môže dosiahnuť až 6,3 milióna.

Bez elektriny je už 190 tisíc domácností

Hurikán Irma sa presúva ďalej smerom na západ, pričom jeho oko by malo tesne minúť západné pobrežie Floridy a udrieť na mesto St. Petersburg. Miami a dokonca aj Tampa by nakoniec mali od najhoršieho ostať ušetrené. Silný vietor už bičuje oblasť Florida Keys. Po St. Petersburgu by mohol hurikán ďalej zasiahnuť mestá Clearwater a Ocalu vo vnútrozemí.

Aktuálne ho sprevádza vietor s rýchlosťou 193 kilometrov za hodinu a pohybuje sa rýchlosťou 10 kilometrov za hodinu. Irma oslabla na hurikán tretej kategórie, pred príchodom na pevninu má však opäť zosilnieť. Na Floride je už bez elektriny viac než 190-tisíc domácností a firiem.

Skaza po hurikáne Irma
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP Photo/Amandine Ascensio)

Irma je už pri brehoch Flordy, opäť zosilnela na hurikán štvrtej kategórie

Irma dnes zosilnela opäť na hurikán štvrtej kategórie a blíži sa k americkému štátu Florida, informovala agentúra AP. Okraj hurikánu už zasiahol silnými vetrami a dažďom súostrovie Florida Keys a južné pobrežie štátu. Viac ako 190.000 domácností zostalo bez dodávok elektrickej energie a podľa niektorých expertov výpadky elektriny postihnú milióny ľudí - v niektorých oblastiach aj na dlhšiu dobu.

Národné centrum pre hurikány (NHC) v Miami oznámilo, že hurikán nesmeruje priamo na Tampu alebo Miami, ale na mesto St. Petersburg, ktoré nezažilo takýto zásah veľkého hurikánu už takmer sto rokov. V súčasnosti Irmu sprevádza vietor s rýchlosťou 210 kilometrov za hodinu a stred hurikánu by mal zasiahnuť Floridu dnes ráno miestneho času. Úrady nariadili evakuáciu približne 6,5 milióna ľudí, čo je jedna z najväčších evakuácií v dejinách krajiny.

Priamy zásah súostroviu Florida Keys

Mohutný hurikán Irma udrel dnes ráno miestneho času na americký štát Florida. Severná stena oka hurikánu, v ktorej je najväčšia rýchlosť prúdenia vzduchu, zasiahla južné časti súostrovia Florida Keys.

Irma ako hurikán štvrtej kategórie vyčíňa v tejto oblasti sprevádzaný vetrom s rýchlosťou 215 kilometrov za hodinu a podľa Národného centra pre hurikány (NHC) zostane rovnako silný pri prechode celým súostrovím až k pobrežiu Floridy.  

Viac o téme: PočasieHurikánKubaFloridaIrma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu