Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci zverejnili desivú štúdiu: S vodou pijeme aj obrovské množstvo jedovatých plastov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Ľudstvo v ostatných desaťročiach vyprodukovalo miliardy ton plastov. Takýto odpad by vraj dokázal pokryť celú Argentínu. Daň pre prírodu a zároveň pre človeka je naozaj vysoká. Štúdia mimovládnej organizácie Orb Media dokazuje, že jedovaté mikroplasty prenikli už aj do pitnej vody. Svedčia o tom vzorky odobraté z piatich kontinentov. Pre ľudské telo predstavujú toxické látky hrozbu.

Vedecká štúdia odhalila šokujúce zistenie: Až 50 miliónom ľudí hrozí kvôli vode otrava arzénom

Odborníci zozbierali 159 vzoriek pitnej vody po celom svete a výsledok ich výskumu je naozaj alarmujúci. Kontaminových mikroplastmi bolo až 83 percent z nich. Vedci už vyzvali na urgentné zistenie presných dôsledkov pre ľudské zdravie.

Najviac znepokojení môžu byť obyvatelia USA, pretože práve tam zistili znečistenie až v 94 percentách prípadov. Vzorky boli odobraté napríklad z budovy Kongresu, Agentúry na ochranu životného prostredia, ale aj Trump Tower. Na druhom a treťom mieste skončili Libanon a India.

Dodržiavanie pitného režimu je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Britský The Guardian uviedol, že najnižšiu mieru kontaminácie dosiahli európske krajiny vrátane Spojeného kráľovstva, Nemecka a Francúzska, ale stále išlo o 72 % vzoriek. Priemerný počet plastových vlákien nachádzajúcich sa v každej vzorke s objemom 500 ml sa pohyboval od 4,8 v USA až po 1,9 v Európe.

Sherri Masonová, mikroplastická expertka zo Štátnej univerzity New York vo Fredonii, ktorá dohliadala na výskum mimovládnej organizácie, uviedla, že je k dispozícii dosť údajov o vplyve kontaminácie na voľne žijúce zvieratá. Nedá sa teda predpokladať, že ak je postihnutá divá zver, človeka sa to týkať nebude.

Voda z vodovodu nie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Anne Marie Mahonová z írskeho inštitútu Galway-Mayo Institute of Technology tvrdí, že je nutné vyvinúť okamžité úsilie na zistenie skutočných rizík pre ľudský organizmus. Podľa nej existujú dve hlavné obavy. Plastové vlákna môžu mať rozmery nanočastíc, ktoré by mohli preniknúť do bunky, a teda do samotných orgánov, čo by bolo veľmi znepokojujúce. Druhým problémom je, že sú na nich usadené škodlivé mikroorganizmy. ktoré sa nachádzajú v kanalizácii.

Rozsah globálnej mikroplastickej kontaminácie sa začína objavovať aj v štúdiách v Nemecku, kde vedci našli vlákna a fragmenty vo všetkých 24 značkách piva, ktoré testovali, ako aj v mede a cukre. V Paríži v roku 2015 výskumníci objavili čiastočky vo vzduchu a odhadli, že ročne sa ich na mesto znesie tri až desať ton. Čistý nebol pritom ani vzduch v domácnostiach.

Viac o téme: PlastVodaŠtúdia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu