Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dramatický let v útrobách ničivého hurikánu Irma: Minúty hrôzy, pilot hrdina zachránil 173 ľudí

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: YouTube)

TALLAHASSEE - Dráma ako z katastrofického filmu. Hurikán Imra ničí všetko, čo mu príde do cesty. Úraduje na karibských ostrovoch a nezastavuje sa. Smeruje na USA a vo veľkom ohrození je najmä Florida. Stredajší cestujúci letu DL431 unikli smrti len o vlások. Stačilo pár minút a let z New Yorku smerujúci do Portorika sa mohol stať posledným pre 173 ľudí. Ako dôkaz slúžia snímky webu Fligt Radar 24.

Hurikán Irma po sebe  zanechal v Karibiku spúšť. Doposiaľ si vyžiadal najmenej desať mŕtvych. V ohrození je aj USA najmä však Florida, kam to má ničivý prírodný úkaz nasmerované. Okrem evakuácie ľudí a turistov, boli pozastavené a odklonené viaceré lety. Let DL431 spoločnosti Delta AirLines medzi ne nepatril a ničivému hurikánu unikol len o pár minút.

Pustošivá sila hurikánu Irma
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Dramatická streda

Keď sa v stredu jeden s posledných letov smerujúci z New Yorku do portorického hlavného mesta San Juan rozhodol odletieť, pravdepodobne nik nečakal, že len niekoľko minút sa stane pre 173 ľudí rozhodujúcimi. Irma sa totiž v stredu blížila k Portoriku. Všetky ostatné lety nasmerované do tejto destinácie boli zrušené. V tom istom čase sa ďalšie minimálne tri lety rozhodli pristávanie v meste San Juane zrušiť a radšej sa otočili.

Dramatickú situáciu zachytili snímky webu Fligt Radar 24. Keďže hurikán dosiahol piatu najvyššiu kategóriu, nie jeden človek sa nad rozhodnutím letu DL431 začudovane pozastavil. Výnimkou nebol ani muž zaoberajúci sa letectvom Jason Rabinowitz, ktorý situáciu sledoval a na Twittteri vyjadril svoj názor: "Naozaj chceš letieť do San Juanu počas hurikánu piatej kategórie, DL431? Všetci ostatní to otočili."

Scéna ako z katastrofického filmu

Po pristátí na letisku v San Juane trvalo menej ako 50 minút, kedy bolo lietadlo pripravené opäť vzlietnuť. Po odlepení sa od zeme sa lietadlu, už pod označením DL302, podarilo prekĺznuť medzerou medzi vonkajším pásmom Irmy a jadrom búrky. Tento podarený manéver zabezpečil relatívne pokojný prelet.

Dramatický let v útrobách
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Za dramatický no šťastný koniec je treba poďakovať neuveriteľnému výkonu mnohým. Patria medzi nich meteorológovia, dispečeri, piloti, palubný personál a pozemná posádka spoločnosti Delta AirLiens, uviedol na svojej stránke Fligt Radar 24. Pilotovi sa podarilo pristáť v New Yorku 30 minút pred plánovaným príletom. Z portorického hlavného mesta bolo vďaka tomuto letu zachránených 173 ľudí.

Pustošivá sila hurikánu Irma
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Odvážny a najlepší tím v odvetví

Nie len pre fanúšikov letectva, ktorí označili tento počin na okraji rekordného hurikánu Irma s vetrami dosahujúcimi rýchlosť 295 km/h za nevídaní, ale aj pre samotných nadriadených a kolegov sú členovia tímu hrdinovia. "Náš meteorologický tím je najlepší v odvetví," priznal viceprezident operačného a zákazníckeho centra spoločnosti Delta Erik Snell.

Dramatický let v útrobách
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Johnny Jno-Baptiste)

Meteorológovia pozorne sledovali údaje o počasí, o správaní sa a trase búrky a spolupracovali s letovou posádkou aj dispečerom. Spoločne sa dohodli, či ide o bezpečný manéver. Nedajú sa vynechať ani letové a pozemné posádky, ktoré sa zo všetkých síl snažili rýchlo a bezpečne otočiť lietadlo. Krátko po odlete letu DL302 bolo letisko v San Juane uzatvorené a situácia sa tam začala postupne zhoršovať. 

Viac o téme: HurikánFloridaIrma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu