Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Blamáž pre Merkelovú: VIDEO Vo východnom Nemecku ju vypískali

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

BERLÍN- Nemecká kancelárka Angela Merkelová zažila v stredu zrejme najhorší deň predvolebnej kampane, keď ju v saskom Torgau a Brandenburská Finsterwalde jej odporcovia vypískali.

Informovala o tom dnes agentúra DPA, podľa ktorej Merkelová na oboch zastávkach svojho predvolebného turné napriek tomu dokončila svoje prejavy. Kancelárka je často terčom prejavov odporu kvôli svojej otvorenej imigračnej politike.

Už pred príchodom Merkelovej na námestí v polabskom Torgau vykrikovali podľa DPA stúpenci krajne pravicovej Národnodemokratickej strany Nemecka (NPD) a pravicovo populistickej Alternatívy pre Nemecko (AFD) a potom bučali počas celého jej prejavu.

Pre kancelárkinu Kresťanskodemokratickú stranu (CDU) bola streda jedným z najrušnejším vystúpením na jej doterajšom turné pred voľbami, ktoré budú 24. septembra. Merkelová vo svojom zhruba polhodinovom príhovore hovorila okrem iného o daňovej politike, boji proti terorizmu a šanciach na vzdelanie. Šéfka CDU a nemeckej vlády sa vraj nenechala rozhodiť ani výkrikmi ako "Zradkyňa národa" alebo "vypadni".

Hneď na začiatku prejavu sa Merkelová nepriamo obrátila na protestujúcich. V iných krajinách by vraj boli ľudia radi, keby mohli demonštrovať za tak demokratických podmienok. "A preto môžeme byť vďační, že dnes v Nemecku máme demokraciu a slobodné voľby. Iné národy o tom len snívajú," vyhlásila.

Podľa odhadov sa v Torgau zišlo niekoľko stoviek odporcov Merkelovej. Dohromady tam boli nahlásené tri demonštrácie proti CDU. AFD sem dokonca zviezla svojich prívržencov autobusom.

V Brandenbursku Finsterwalde o niečo neskôr večer potom bola prijatá hlasným piskotom, ktorý sprevádzal celú jej nasledujúcu reč. "Merkelová musí preč", kričali narušitelia predvolebného podujatia s transparentmi ako "Uzavrite hranice" alebo "Banánová republika". Dvaja muži vo veku 36 a 39 rokov podľa polície hajlovali a teraz je proti nim vedené vyšetrovanie, rovnako ako proti ďalším dvom mužom, ktorí sa do ostatných účastníkov zhromaždenia pustili päsťami.

Zároveň ale Merkelovej tlieskali stovky jej priaznivcov, keď vchádzala na rečnícku tribúnu. Na predvolebnom mítingu v Heidelbergu na západe krajiny na Merkelovú predtým vyleteli z publika dve paradajky. Po incidente zostalo na jej odeve niekoľko menších škvŕn.

Merkelová pri stretnutí s voličmi čelia piskotu a nadávkam pomerne často. Napríklad aj na konci augusta v Quedlinburgu na ňu jej odporcovia, ktorí boli z radov priaznivcov protiimigračnej AFD, pískali a kričali, že je klamárka a Zradkyňa národa. Vo voľbách sa Merkelová uchádza o štvrtý kancelársky mandát. Hlasovanie podľa prieskumov verejnej mienky aj napriek spomínaným prejavom nesúhlasu jasne vyhrá.

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu