Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Chorvátsky minister si posvietil na československého prezidenta: Toto viac v Záhrebe nechce

Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk (Zdroj: TASR)

ZÁHREB - Kontroverzný chorvátsky minister kultúry Zlatko Hasanbegović je za premenovanie ulice prvého československého prezidenta T.G. Masaryka v Záhrebe. V rozhovore pre chorvátsku televíznu stanicu RTL v utorok povedal, že Masaryk by mal mať ulicu v Prahe alebo v Belehrade, ale nie v chorvátskej metropole.

"To je historická diskusia. Je potrebné, aby Masaryk ako veľký český štátnik mal ulicu v Prahe, aby mal ako stúpenec srbsko-juhoslovanských prúdov ulicu v Belehrade, ale to neznamená, že by takúto ulicu mal mať v Záhrebe," vyhlásil Hasanbegović, ktorý je jedným z iniciátorov súčasného premenovania námestia maršala Tita v centre chorvátskeho hlavného mesta na námestie Chorvátskej republiky.

Minister uviedol, že on sám nie je iniciátorom, pokiaľ ide o otázku premenovania Masarykovej ulice. Podľa neho bola iniciatíva už v roku 1999 predstavená vtedajším poslaneckým klubom Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) na návrh akademika Ranka Marinkoviča. "Podľa rokovacieho poriadku parlamentu je povinnosťou začať o tomto návrhu rozpravu a spýtať sa dnešných poslancov HDZ, či za touto požiadavkou naďalej stoja, alebo nestoja," vyhlásil Hasanbegović.

Viac o téme: ChorvátskoTomáš Garrigue MasarykZlatko Hasanbegović
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu