Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Francúzska armáda pritvrdila, chcú začať používať ozbrojené drony

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska armáda začne používať ozbrojené drony. Zbrane umiestni zatiaľ len do šiestich dronov Reaper, ktoré kúpila od Spojených štátov a v súčasnosti ich používa predovšetkým na monitorovacie misie v krajinách Sahelu. Rozhodnutie vybaviť ich zbraňami oznámila v utorok v Toulone francúzska ministerka obrany Florence Parly.

"Ozbrojené drony budú mať výdrž, schopnosť utajenia a kapacitu vykonávať prieskum aj útok na mieste, kde je to potrebné a v čase, kedy je to potrebné," oznámila ministerka. Neuviedla, kedy by k využívaniu ozbrojených dronov chcela francúzska armáda pristúpiť, ani akými zbraňami by mali byť vybavené.

Verejnosť sa ale podľa nej nemusí obávať, že by drony boli používané inak ako "v súlade so striktnými národnými aj medzinárodnými pravidlami týkajúcimi sa použitia sily". "Nebudú to žiadne vraždiace roboty," vyhlásila ministerka.

Macron: Garantovanie bezpečnosti Francúzov je absolútna priorita

Za "absolútnu prioritu" označil francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes pri stretnutí s prefektmi krajiny garantovanie bezpečnosti občanov Francúzska. Súčasne prisľúbil prehodnotenie novej protiteroristickej legislatívy, ktorú by mali schváliť v priebehu jesene, a to od roku 2020. Podľa Macronových slov dôjde k vyhodnoteniu predmetného zákona v roku 2020, aby normu bolo možné vo svetle jej dovtedajšieho uplatňovania adekvátne doplniť.

"Chcel by som, aby ho parlament prehodnotil a zrušil opatrenia, ktoré sa v roku 2020 ukážu ako zbytočné alebo nevhodné. Ak to však budú vyžadovať technologický vývoj alebo nová stratégia teroristov, zákon doplníme," zdôraznil Macron.

Francúzski poslanci sa normou budú zaoberať v októbri, na jej základe by sa mal 1. novembra ukončiť výnimočný stav v krajine, ktorý vyhlásili po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra 2015 a odvtedy šesťkrát, naposledy 6. júla, predĺžili. Návrh zákona totiž prenáša do trestného práva prostriedky využívané v boji proti terorizmu v období výnimočného stavu a umožní napríklad prefektúram nariadiť kedykoľvek domové prehliadky alebo využiť možnosť uvalenia domáceho väzenia.

Francúzsky prezident sa dnešným vystúpením usiloval aj o upokojenie kritikov návrhu predmetného zákona, pretože predstavitelia ľavicových politických strán, ale aj sudcovské a advokátske profesijné organizácie sa netaja v súvislosti s ním obavami z obmedzovania ľudských práv.

Viac o téme: ArmádaFrancúzskoDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu