Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Tajná minulosť Kim Čong-una môže zachrániť svetový mier: FOTO Malý nevinný chlapec vo Švajčiarsku

Mladý Kim Čong-un mal navštevoval túto školu. Zobraziť galériu (6)
Mladý Kim Čong-un mal navštevoval túto školu. (Zdroj: profimedia.sk)

BERN - Krajina, v ktorej tajne chodil Kim Čong-un ako dieťa do internátnej školy, ponúkla svoje služby sprostredkovateľa v rastúcej severokórejskej raketovej kríze. Švajčiarska prezidentka Doris Leuthardová verí, že spolu so Švédskom by mohli uľahčiť dialóg medzi KĽDR, USA a Južnou Kóreou.

Severná Kórea vyskúšala novú smrtiacu zbraň: Po výbuchu prišlo masívne zemetrasenie!

"Už je naozaj čas sadnúť si za stôl a rokovať," vyhlásila Doris Leuthardová v pondelok na tlačovej konferencii. Dodala, že sankcie dosiaľ Pchjongjang nepresvedčili k zmenám, aj keď obyvateľstvo KĽDR nimi utrpelo.

Doris Leuthardová
Zobraziť galériu (6)
Doris Leuthardová  (Zdroj: SITA/AP)

"Myslím, že v nadchádzajúcich týždňoch bude veľa záležať na tom, aký vplyv bude mať v tejto kríze USA a Čína," uviedla Leuthardová. Dodala, že Švajčiarsko a Švédsko by mohli hrať podpornú rolu. Konkrétne by mohli ponúknuť miesto na stretnutie zástupcov zúčastnených krajín, napríklad ministrov zahraničia. "Pretože twitter skutočne nie je adekvátnym nástrojom," povedala švajčiarska prezidentka o sociálnej sieti, na ktorej niektorí politici v súčasnosti uverejňujú svoje politické reakcie. Napríklad americký prezident Donald Trump nimi často vyvoláva veľké rozhorčenie.

Neutrálne Švajčiarsko je častým dejiskom mierových rozhovorov a zohráva rolu sprostredkovateľa v medzinárodných konfliktoch. Robilo tak napríklad pri riešení sporu medzi Ruskom a Ukrajinou či medzi Spojenými štátmi a Iránom a Kubou. Vo Švajčiarsku zároveň kedysi študoval aj súčasný severokórejský vodca Kim Čong-un.

Tajná minulosť Kim Čong-una
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Tajný pobyt v internátnej škole

Predpokladá sa, že mladý Kim strávil časť svojho detstva na medzinárodnej škole Liebefeld-Steinhölzli pod pseudonymom Pak Un. Navštevoval ju v rokoch 1998 až 2000 ako syn zamestnancov severokórejského veľvyslanectva.

Bývalí študenti, ktorí si v tom čase neuvedomili jeho totožnosť, o ňom povedali, že miloval basketbal. Joao Micaelo, ktorý stále žije v Berne a kamarátil sa s ním, pre The Telegraph v roku 2010 povedal, že to bol normálny chlapec, ktorý sa zaujímal o šport, filmy a počítače, no najviac ho bavil basketbal, ktorý hral nielen na ihrisku, ale aj na PlayStation.

Tajná minulosť Kim Čong-una
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Jedného dňa mu mal prezradiť, že jeho otcom je vodca Severnej Kórey, ale Micaelo to považoval za žart. O pár dní neskôr mu ukázal fotografiu s mužom, o ktorom teraz už vie, že to bol Kim Čong-il. Vtedy sa však domnieval, že keďže jeho otec je "diplomat", že je to záber z nejakého vládneho podujatia.

Ďalší bývalý spolužiak Nikola Kováčevič sa v roku 2009 pre The Washington Post vyjadril, že Pak Un nosil topánky Nike za 200 dolárov, o ktorých mohli iné deti "iba snívať" a odišiel náhle uprostred školského roka. Švajčiarska škola odmietla potvrdiť alebo poprieť, či ju mladý severokórejský vodca naozaj navštevoval a pre news.com.au uviedla, že na túto otázku neodpovedá.

Tajná minulosť Kim Čong-una
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Miestny školský administrátor Ueli Studer v roku 2011 pre Reuters uviedol, že študent známy ako Pak Un chodil najprv do triedy pre žiakov nehovoriacich po nemecky. "Bol opísaný ako dobre integrovaný, usilovný a ambiciózny. Jeho koníčkom bol basketbal," povedal Studer.

Severokórejská kríza

Oficiálnu žiadosť na sprostredkovanie dialógu doposiaľ Bernu nedoručil Washington, Pchjongjang ani nijaká iná krajina, informovala s odvolaním sa na vyhlásenie švajčiarskeho ministerstva zahraničných vecí agentúra DPA.

Severná Kórea údajne v nedeľu uskutočnila úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Podľa tamojšej štátnej televízie bude môcť byť otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. Podľa juhokórejských armádnych zdrojov mal výbuch silu 50 kiloton trinitrotoluénu.

Kim Čong un si
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

V dôsledku v poradí šiestej jadrovej skúšky Severnej Kórey došlo v oblasti Punggje-ri v nedeľu približne o 12.20 h miestneho času (5.20 SELČ) k zemetraseniu s magnitúdou 5,7, ktoré bolo asi desaťkrát silnejšie ako pri predchádzajúcom teste.

Viac o téme: ŠkolaŠvajčiarskoKim Čong-unSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu