Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusi chcú predísť problémom: Lavrov vyzval USA k dohode so Severnou Kóreou

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA- Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyzval Spojené štáty americké, aby sa dohodli so Severnou Kóreou a predišli tak ozbrojenému konfliktu. Reagoval pritom na súčasnú situáciu, ktorú zapríčinili severokórejské testy balistických rakiet. Politik v piatok počas prejavu na škole pre budúcich diplomatov uviedol, že "múdrejší a silnejší by mal urobiť prvý krok" k diplomatickej dohode.

Podľa neho Moskva požiadala Washington, aby si uvedomil, že americkí spojenci Južná Kórea a Japonsko by v prípade konfliktu trpeli najviac. USA údajne na túto výzvu odpovedali, že "určité udalosti" v súčasnej situácii by znamenali vojenský zákrok ako jedinú možnú voľbu. Lavrov neuviedol detaily, no vyjadril sa, že Rusko urobí všetko pre to, aby zamedzilo "takémuto strašnému vývoju".

Washington a Soul sa dohodli na posilnení raketového arzenálu Južnej Kórey

Prezidenti Spojených štátov a Južnej Kórey, Donald Trump a Mun Če-in, sa dohodli na potrebe posilnenia obranných kapacít Soulu v reakcií na najnovšie provokácie zo strany KĽDR. Na nutnosti takéhoto kroku, konkrétne na posilnení odstrašovacieho raketového arzenálu Južnej Kórey, sa obaja lídri zhodli počas dnešného telefonátu.

Zároveň potvrdili dôležitosť obnovenia dialógu so Severnou Kóreou a mierového riešenia súčasnej krízy na Kórejskom polostrove prostredníctvom sankcií a diplomatického tlaku, informovala agentúra Jonhap. "Obaja lídri poukázali na potrebu posilnenia obranných kapacít Kórejskej republiky v reakcii na provokácie a hrozby zo strany Severnej Kórey," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie juhokórejského prezidenta.  

Donald Trump a Mun Če-in sa v zásade dohodli na posilnení raketového arzenálu Južnej Kórey v súlade s požiadavkami Soulu.  Juhokórejská vláda predtým vyjadrila želanie, aby sa maximálna nosnosť juhokórejských rakiet, ktorú stanovuje dohoda medzi oboma spojencami, zvýšila zo súčasných 500 kilogramov na jednu tonu. Prezidenti súčasne odsúdili ako vážnu provokáciu najnovší test severokórejskej rakety, zrejme balistickej strely stredného doletu, ktorá v utorok preletela ponad územie Japonska.

Viac o téme: RuskoUSASeverná KóreaSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu