Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Číne odsúhlasili prísny zákon: Za nevhodné použitie národnej hymny hrozí väzenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Za hranie národnej hymny pri "nevhodných" príležitostiach hrozí odteraz v Číne až 15 dní väzenia. Príslušný návrh zákona schválil dnes v Pekingu Stály výbor parlamentu, informovala agentúra Sinchua.

Hymnu tak od 1. októbra nebude možné hrať na pohreboch, v reklamách alebo na "nevhodných" súkromných podujatiach. Trestné tiež bude "zlomyseľné" prerábanie veršov alebo "neúctivé" interpretácie hymny. Hymna sa naopak môže spievať napríklad na politických zhromaždeniach, pri vlajkových obradoch, pri významných diplomatických príležitostiach a na športových podujatiach. 

Napriek obmedzeniam zákon podľa agentúry Sinchua ľudí povzbudzuje, aby spievali hymnu pri "vhodných príležitostiach" a vyjadrili ňou "vlastenectvo". Jeho prijatie bolo nevyhnutné, pretože hymna sa niekedy používala "poburujúcim spôsobom" a nebola dostatočne rešpektovaná.

Nový zákon nadväzuje na iné opatrenia týkajúce sa národnej hymny z roku 2014, ktoré majú "posilniť úlohu piesne pri pestovaní základných socialistických hodnôt". Tieto hodnoty sú súčasťou prebiehajúcej kampane komunistickej strany o "vlasteneckej výchove", ktorá má posilniť jej legitímnosť, kritici ju však prirovnávajú k vymývaniu mozgov.

Text čínskej hymny napísal dramatik a básnik Tchien Chan, hudbu zložil skladateľ Nie Er. Prvýkrát ju hrali v roku 1935 v Šanghaji ešte predtým, ako moc v krajine prevzala komunistická strana. Hymnou Čínskej ľudovej republiky sa však po rôznych peripetiách oficiálne stala až v roku 1982.

Viac o téme: VäzenieHymnaČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu