Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kolegov napádal skrutkovačom: Bruselského útočníka liečili odborníci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Občan Belgicka somálskeho pôvodu, ktorý minulý piatok napadol v Bruseli troch belgických vojakov sa vlani v apríli liečil v psychiatrickej liečebni, informovala v pondelok tlačová agentúra Belga.

Muža, ktorý v piatok večer zaútočil nožom na vojakov hliadkujúcich v centre belgického hlavného mesta, vojaci zneškodnili streľbou. Prokuratúra potvrdila, že strelným zraneniam podľahol. Agentúra Belga s odvolaním sa na vyjadrenie právnika Norberta Demeulenaera, ktorý somálskeho útočníka v minulosti zastupoval, uviedla, že vlani v apríli pobudol tento muž niekoľko týždňov na psychiatrickej liečebni v Eeklo. Hospitalizovaný bol po incidente na pracovisku. 

"Vtedy nejavil žiadne známky radikalizácie, ale kvôli psychickým problémom bol náchylný na manipuláciu," uviedol Demeulenaere. K zodpovednosti za piatkový útok na vojakov sa prihlásila extrémistická organizácia Daeš, pričom uviedla, že páchateľ "bol jej vojakom". Útočník pracoval niekoľko rokov ako zvárač v hutníckej spoločnosti v Eeklo vo Východnom Flámsku. Minulý rok 7. apríla napadol skrutkovačom niekoľkých svojich kolegov. 

V tomto období požiadal o pomoc právnika Demeulenaera v spore so svojím bývalým zamestnávateľom. Následne bol zatknutý a na odporúčanie právnika prijatý na liečenie do psychiatrickej liečebne, ktorú opustil po dva a pol týždni. Jeho právnik mu pomohol získať nemocenské dávky a podporoval ho aj pri hľadaní novej práce, avšak v polovici mája 2016 sa ich kontakty prerušili.

"Neviem, čo odvtedy robil," priznal právnik. "Nevidel som uňho žiadne známky radikalizácie... Muselo sa však niečo stať, inak by nenapadol v piatok vojakov. Je možné, že jeho psychické problémy ho robili zraniteľným a bol niekým zmanipulovaný," dodal Demeulenaere.

Viac o téme: útočníkPsychiatriaBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu