Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Pol milióna ľudí dnes v Barcelone spolu s kráľom Filipom pochodovalo proti násiliu

Protest proti násiliu v centre Barcelony Zobraziť galériu (5)
Protest proti násiliu v centre Barcelony

BARCELONA - Centrom španielskej Barcelony v sobotu pochodovali desaťtisíce ľudí, ktorí takto vyjadrili odmietnutie násilia. Podujatie bolo reakciou na minulotýždňové teroristické útoky, ktoré si vyžiadali 15 obetí a vyše 120 zranených.

Pochod viedli zamestnanci záchranných služieb, vodiči taxíkov, policajti a bežní ľudia, ktorí 17. augusta pomáhali bezprostredne po útoku na barcelonskom bulvári Las Ramblas. Pred sebou niesli transparent s nápisom "No Tinc Por", čo v katalánčine znamená "nebojím sa". Táto fráza sa stala zjednocujúcou odpoveďou Španielov voči násilnostiam, ktoré boli v krajine najsmrteľnejšie za uplynulé desaťročie, píše agentúra Associated Press (AP). Podľa odhadov polície sa na pochode zúčastnilo zhruba 500-tisíc ľudí.

Protest proti násiliu v
Zobraziť galériu (5)

Na pochode sa zúčastnil aj kráľ Filip VI., pričom išlo o prvé takéto podujatie, na ktorom sa objavil aj španielsky panovník. Okrem neho bol v sprievode napríklad aj premiér Mariano Rajoy a ďalší španielski a katalánski vysokopostavení činitelia. Kráľ sa však na podujatí stretol aj s kritikou niektorých občanov, ktorí vyjadrili svoj nesúhlas voči jeho podpore vývozu zbraní do Saudskej Arábie.

Protest proti násiliu v
Zobraziť galériu (5)

K útokom zo 17. a 18. augusta v Barcelone a meste Cambrils sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Vyšetrovatelia zistili, že za vraždením stála teroristická bunka, ktorá pripravovala ešte väčší útok, ale nedopatrením odpálila dom v Alcanare, kde skladovala výbušniny a nádrže s plynom. Bunka mala dvanásť členov, z ktorých osem zomrelo pri výbuchu v dome s výbušninami alebo ich zabili policajti. Dvaja podozriví sú vo väzbe na základe predbežných obvinení a dvoch podozrivých mužov prepustili na slobodu, no stále ich vyšetrujú.

Protest proti násiliu v
Zobraziť galériu (5)

Dvadsaťdva ľudí, ktorí pri útokoch utrpeli zranenia, je ešte stále v nemocnici, informuje AP s odvolaním sa na zdravotnícke zdroje. Šesť z nich je v kritickom stave.

Protest proti násiliu v
Zobraziť galériu (5)

Viac o téme: Protest proti násiliuŠpanielskoBarcelona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu