Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Nebezpečný Hurikán Harvey v Texase: Obyvatelia v strachu, Trump vyhlásil stav katastrofy

Harvey je najhorším hurikánom v oblasti za posledných 12 rokov Zobraziť galériu (10)
Harvey je najhorším hurikánom v oblasti za posledných 12 rokov (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Hurikán Harvey, ktorý sa vytvoril v Mexickom zálive, v noci nadnes zosilnel na tropickú búrku štvrtej kategórie podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice. Stalo sa tak krátko predtým, než začal zasahovať juhovýchod amerického štátu Texas. Hurikán sprevádza vietor dosahujúci ustálenú rýchlosť až 233 kilometrov za hodinu.

Oko hurikánu má podľa meteorológov zasiahnuť pevninu v piatok večer alebo v sobotu ráno miestneho času.

Vysielanie naživo

Nebezpečenstvo sa znížilo

Hurikán Harvey niekoľko hodín po tom, čo dnes nadránom SELČ udrel na pobreží amerického štátu Texas, rýchlo zoslabol zo štvrtého až na prvý, najnižší stupeň päťbodovej škály. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na Národné centrum pre hurikány (NHC), ktoré však varuje pred možnými veľkými záplavami spôsobenými výdatnými dažďami, ktoré živel sprevádzajú.
 
Škody po hurikáne Harvey
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eric Gay)
 
Harvey, podľa NHC na pevnine v Texase, prenikol do vetra rýchlosťou presahujúcou 210 kilometrov za hodinu. Vietor začal rýchlo slabnúť, podľa najnovších správ, až 144 kilometrov za hodinu. Meteorológovia predpokladajú, že sa Harvey stále môže zmeniť z hurikánu na tropickú búrku. Hurikánové stredisko však upozorňuje, že nebezpečenstvo je stále veľké, lebo zatiaľ veterné poryvy majú miestami intenzitu cez 190 kilometrov za hodinu. Navyše, NHC varuje pred "katastrofickými záplavami" v najbližších dňoch.
 
Škody po hurikáne Harvey
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eric Gay)
 
Odhady by mohli znamenať až 760 milimetrov zrážok a dokonca aj meter v strede. V pobrežných oblastiach by Harvey mohol zdvihnúť až štyri metre povodňových vĺn. V juhozápadnom meste Victoria a inde poklesne o viac ako 228 milimetrov zrážok, uviedla AP.

VIDEO Nebezpečný Hurikán Harvey
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Národná meteorologická služba varovala pred ničivým vetrom, ktorého účinky prirovnala k tornádu. Okrem toho sa očakáva, že Harvey prinesie prudké dažde a spôsobí "životunebezpečné záplavové situácie" v oblastiach, kde žijú milióny ľudí. 

VIDEO Nebezpečný Hurikán Harvey
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hurikán sa pohybuje smerom do vnútrozemia rýchlosťou 13 kilometrov za hodinu, takže Texas bude bičovať pravdepodobne niekoľko dní. Úhrny zrážok majú dosiahnuť od 38 centimetrov až do 63 centimetrov na štvorcový meter.

VIDEO Nebezpečný Hurikán Harvey
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Harvey je najhorším hurikánom v oblasti za posledných 12 rokov a je zároveň prvou prírodnou katastrofou, ktorej čelí Donald Trump v úrade amerického prezidenta.

VIDEO Nebezpečný Hurikán Harvey
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ten v noci nadnes oznámil, že uvoľní federálne prostriedky na pomoc postihnutým oblastiam. "Na žiadosť guvernéra Texasu som podpísal vyhlásenie o katastrofe, ktorá uvoľní vládnu pomoc v plnej sile!" napísal Trump na Twitteri.

Ministerstvo varuje pred cestou do Texasu aj Slovákov

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí informuje občanov SR, ktorí sú v Texase alebo plánujú od 26. augusta do 1. septembra cestu do pobrežných oblastí - predovšetkým miest Corpus Christi, Galveston a Houston, aby v súvislosti s hurikánom Harvey a hroziacimi záplavami v uvedených lokalitách sledovali a riadili sa pokynmi miestnych úradov. V prípade núdze občania SR môžu kontaktovať núdzovú linku veľvyslanectva SR vo Washingtone alebo núdzovú linku honorárneho konzulátu SR v Dallase.  

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zároveň vyzýva slovenských občanov, aby v prípade cestovania do Spojených štátov amerických využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva.

Viac o téme: HurikánUSATexasHarvey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu