Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V explóziou zničenom dome španielskych teroristov našli letenky: Útoky mali byť masívnejšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ALCANAR - Španielski vyšetrovatelia teroristického útoku v Barcelone a pokusu o útok v letovisku Cambrils narážajú necelý týždeň po nich na čoraz viac náznakov o kontaktoch členov teroristickej bunky v zahraničí.

Ako informovali dnes španielske médiá s odvolaním sa na zdroje z okruhu vyšetrovateľov, v troskách domu v Alcanare, v ktorom teroristi zrejme pripravovali nálože a v ktorom našiel smrť aj imám z Ripollu Abdelbaki Es Satty, považovaný za hlavu teroristickej bunky, našla polícia viacero leteniek. Časť z nich bola vystavená práve na imámovo meno a bola určená okrem iného pre let do Bruselu.    

Imámovo meno sa spája s Belgickom už niekoľko dní, veď jeden z jeho tamojších kolegov - Mimoun Aquichouh - v exkluzívnom rozhovore pre mienkotvorný denník El País potvrdil, že prišiel do kontaktu s týmto duchovným. Es Satty sa totiž od januára do marca 2016, krátko pred teroristickými útokmi v Bruseli, zdržiaval v Belgicku a hľadal tam pracovnú príležitosť. Napokon sa však odmlčal, keď mu dali najavo, že musí predložiť čistý výpis z trestného registra. Es Satty ho nemohol predložiť, pretože bol v minulosti už trestaný okrem iného za obchodovanie s drogami. A tak sa kolegovi v Belgicku jednoducho stratil z očí.      

Imámov pobyt v Belgicku v spomínanom období potvrdila medzičasom oficiálne aj prokuratúra v Bruseli, ktorá však pripomenula, že zatiaľ niet indícií o jeho spojení s útokmi z marca 2016, ktoré si v belgickej metropole vyžiadali 32 obetí na životoch. Už skôr aj švajčiarske orgány potvrdili, že sa vlani v decembri zdržiaval v Zürichu najmenej jeden z členov teroristickej bunky z Katalánska. Iné zdroje hovorili dokonca "o návšteve dvoch" z teroristov, ktorej dôvody sú predmetom vyšetrovania podobne ako pobyt členov bunky v okolí Paríža v dňoch 11.-12. augusta.   

Jeden z členov teroristickej bunky v utorok vyšetrujúcemu sudcovi v Madride potvrdil, že skupina plánovala v Barcelone veľké bombové útoky, medzi cieľmi ktorých bola aj svetoznáma katedrála Sagrada Família. Bunka je medzičasom pokladaná za rozbitú; osem jej členov je po smrti a ďalších štyroch zadržali. Vyšetrujúci sudca Fernando Abreu v utorok večer rozhodol o uvalení vyšetrovacej väzby bez možnosti prepustenia na dvoch zo štyroch zadržaných teroristov, a to Mohameda Houliho Chemlala, ktorý vypovedal o príprave útokov, a Drissa Oukabira.

V prípade Salaha el Kariba nariadil predĺženie zadržania o ďalších 72 hodín a štvrtého z podozrivých Mohammeda Aallu prepustil pre nedostatok dôkazov na slobodu. Španielska polícia pátra naďalej po prípadných komplicoch teroristov.

Viac o téme: Teror v BarceloneAlcanar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu