Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po terore v Barcelone sa zdvihla vlna nenávisti: Moslimovia a mešity terčami útokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MADRID - Po minulotýždňových krvavých teroristických útokoch v Katalánsku sa v Španielsku zvýšil počet trestných činov zameraných voči moslimom.

"Registrujeme brutálnu vlnu nepriateľstva voči islamu v týchto dňoch," uviedol pred dnešné vydanie denníka El País šéf španielskej občianskej iniciatívy Hnutie proti intolerancii Esteban Ibarra. Došlo k znesväteniu mešít v Granade, Fuenlabrade, Logrone a Seville. Sevillskú mešitu vandali pomaľovali nápismi "Zastavte islam!" a "Vrahovia, za to zaplatíte!".   

V Granade desať členov pravicovej skupiny údajne napadlo mešitu dymovnicami a petardami, zatiaľ čo skandovali protislamské heslá. Došlo tiež k očividnému nárastu trestných činov voči jednotlivým moslimom. Štrnásťročného Maročana napadol v Puerte de Sagunto útočník, ktorý sa mu opakovane vyhrážal, že ho zabije.

Agentúra DPA pripomína, že 15 ľudí zahynulo a 120 utrpelo zranenia, keď teroristi autami zámerne vrážali do chodcov v Barcelone a prímorskom letovisku Cambrils. Podľa polície bola za útokmi 12-členná teroristická bunka. Štyria ostávajúci členovia - traja Maročania a jeden Španiel - čelia obvineniam z vraždy a terorizmu.

Viac o téme: IslamNenávisťTeror v Barcelone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu