Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Koniec idylickej rodinnej dovolenky ako z hororu: Za nevinné suveníry tri roky za mrežami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

BODRUM - Pre otca piatich detí sa rodinná dovolenka skončila katastrofálne. Pri potápaní v mori natrafil na mince a rozhodol sa si ich previezť domov do Británie. Zamestnanci na letisku mu ale dali stopku a muž za svoj nevinný čin skončil za mrežami tureckej väznice.

Rodinná dovolenková idylka sa skončila pre 52 – ročného Tobyho hrôzostrašne. Počas šnorchlovania v mori natrafil na niekoľko mincí. Rozhodol sa, že si svoj úlovok na pamiatku odnesie domov. Toto rozhodnutie sa mu stalo osudným.

Po dvoch mesiacoch strávených v Turecku sa Toby so svojou manželkou a dvoma synmi vybrali na letisko a chceli pokojne odletieť do rodnej Británie. Zamestnanci letiska v Bodruhu ale mužovi dalo stopku. Celá rodina zostala vydesená a v šoku po tom, čo bol ich otec a manžel priamo pred ich očami zatknutý. Dôvodom boli práve spomínané mince, ktoré mali predstavovať historické artefakty. Toby je teraz zadržaný pre podozrenie z nájdenia tureckých artefaktov a neoznámenia príslušným orgánom.

Koniec idylickej rodinnej dovolenky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rodinný priateľ James Stoneham sa k celému incidentu vyjadril: "Obviňujú ho, že bral turecké artefakty, o ktorých zjavne nevedel." Za údajný trestný čin hrozia Tobymu až tri roky strávené za mrežami. Toby bol po tom, ako mu zamestnanci letiska prehľadali príručnú batožinu a našli mince, prevezený na policajnú stanicu a v nasledujúci deň bol postavený pred súd. Brit teraz musí čakať na rozhodnutie o jeho obvinení. To môže trvať štyri až šesť týždňov.

Manželka Heidi (43) a synovia Baxter (9) a Brodie (7) odleteli domov. Celá rodina je rozrušená. "Bol to obrovský šok pre každého. Bola to neškodná zábava na dovolenke, ktorú si užili. Teraz je vo väzení," povedal James. Toby sa nachádza vo väznici Milas Prison, v ktorej je okolo 70 väzňov. K celému nedorozumeniu sa vyjadril aj britský hovorca zahraničných vecí: "Pomáhame britskému mužovi po zatknutí v Bodrume. Aj naďalej zostávame v kontakte s jeho rodinou a tureckými orgánmi."

Koniec idylickej rodinnej dovolenky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Okolo ostrova Yassi Ada by sa malo nachádzať údajne až 25 vrakov zo 4. až 16. storočia. Je to len štyri míle od miesta, kde Toby vylovil mince. Miestni obyvatelia veria, že zemetrasenie, ktoré pred dvoma týždňami vyčíňalo v meste Bodrum, mohlo spôsobiť, že sa mince posunuli bližšie k pobrežiu. "Toby sa potápa vždy. Je to jeho koníček. Určite nie je pašerák. Myslel som si, že ho zadržia, zoberú mince a pošlú ho domov," uzavrel nemenovaný člen rodiny. 

Viac o téme: MinceVäzeniePotápanieTureckoBrit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu