Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Berlínska polícia v maximálnej pohotovosti: V meste sa odohrávajú pochody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Na pochod Berlínom sa v sobotu vydalo zhruba 500 pravicových extrémistov, a tiež približne 500 odporcov fašizmu. Berlínska polícia je v najvyššej pohotovosti a ako informoval jej hovorca Carsten Müller, v uliciach mesta dbá na dodržiavanie súboru opatrení, ktoré majú zabrániť vzniku násilností a zaručiť, že obe podujatia prebehli v pokoji.

Neonacisti, ktorí sa zhromaždili v štvrti Spandau, si pochodom pripomínajú tridsiate výročie úmrtia jedného z najvyššie postavených nacistických pohlavárov Rudolfa Hessa, ktorý bol na Norimberskom procese odsúdený na doživotie a zomrel vo väznici v Spandau 17. augusta 1987. Spojenci stanovili ako príčinu smrti samovraždu, ale sympatizanti nacistov dlhodobo tvrdia, že bol zabitý a každoročne organizujú na výročie jeho úmrtia pochody na jeho počesť.

V Nemecku sú zhromaždenia neonacistov povolené, nesmú však verejne prejavovať sympatie k nacizmu alebo vyzývať k nenávisti voči iným rasám či národom. Aj v takýchto prípadoch sa však nemecká polícia väčšinou snaží zasiahnuť len proti jednotlivcom, ktorí tieto pravidlá porušili a nezakazovať celé podujatie.

Viac o téme: NemeckoPolícia Pochody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu