Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľký zvrat z teroru v Španielsku: Dodávku v Barcelone šoféroval niekto iný, nové FOTO vraha

Younes Aboyaaqoub Zobraziť galériu (6)
Younes Aboyaaqoub (Zdroj: TV3)

BARCELONA - Dvadsaťdvaročný Maročan, po ktorom pátra polícia v súvislosti s dvoma teroristickými útokmi v Španielsku, je stále na slobode a možno bol vodičom dodávky, ktorá zabila v Barcelone 13 ľudí. Informujú o tom dnes viaceré španielske médiá. Katalánska televízia TV3 menovala podozrivého ako Younesa Aboyaaqouba a zverejnila jeho fotografiu.

Úrady začínajú pochybovať o tom, že Moussa Oukabir, ktorého predtým považovali za šoféra dodávky, vykonal barcelonský útok. Šéf katalánskej polície Josep Lluis Trapero uviedol v piatok neskoro večer, že "je to menej pravdepodobné". Potvrdil, že 17-ročný Oukabir prišiel o život v piatok skoro ráno o život pri prestrelke s políciou spolu s ďalšími podozrivými teroristami v Cambrilse, 100 kilometrov južne od Barcelony.

Moussa Oukabir
Zobraziť galériu (6)
Moussa Oukabir  (Zdroj: El País)

Identifikovaných je 7 zo 14 obetí útokov v Katalánsku

Z vyhlásení predstaviteľov iných vlád a príbuzných podľa AP vyplýva, že pri útoku v Barcelone zahynul aj ďalší taliansky občan, Američan a žena z Belgicka. Španielske médiá tiež informovali o troch usmrtených Nemcoch. Podľa vyhlásenia kanadského premiéra Justina Trudeaua je trinástou obeťou útoku v Barcelone občan Kanady, pričom ďalší štyria Kanaďania utrpeli zranenia.

Generálne riaditeľstvo civilnej ochrany a urgentnej medicíny v Barcelone piatok večer oznámilo, že útoky v Katalánsku si popri obetiach na životoch vyžiadali celkove 126 zranených. Usmrtení alebo zranení boli ľudia pochádzajúci z 34 rôznych krajín.

Veľký zvrat z teroru
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa najnovšieho vyhlásenia regionálnej vlády zostávalo v piatok neskoro večer v nemocniciach 59 zranených osôb, z ktorých 15 bolo v kritickom a 25 vo vážnom stave. Hospitalizovaní boli štátni príslušníci 22 krajín vrátane 13 Francúzov, 12 Španielov a piatich Nemcov.

Nezvestný sedemročný syn Filipínčanky sa našiel

Sedemročný Austrálčan, ktorý bol po štvrtkových útokoch v Barcelone považovaný za nezvestného, sa našiel. Ako potvrdila katalánska polícia, chlapec je hospitalizovaný v jednej z katalánskych nemocníc.

Podľa španielskych médií chlapec v skutočnosti nebol nezvestný, pretože jeho otcovi, ktorý bol v čase útoku v Sydney, španielske úrady podali správu o zranení jeho manželky i syna. Muž si okamžite zaobstaral letenku a odcestoval zo Sydney do Barcelony. V chvate však nestihol informovať starých rodičov, ktorí medzičasom prostredníctvom sociálnych sietí požiadali o pomoc pri pátraní po svojom - údajne - nezvestnom vnukovi Julianovi.

O prípade dnes informovala aj filipínska vláda: Julian je totiž synom Filipínčanky, ktorá v posledných rokoch žila v Austrálii so svojím britským manželom. Žena so synom išli do Barcelony na svadbu blízkeho príbuzného z Filipín. Vo štvrtok popoludní boli matka so synom na barcelonskej ulici La Rambla, keď sa tam odohrával útok, ktorého páchateľ autom vo veľkej rýchlosti vrážal do davu. V panike, ktorá vznikla, sa matka so synom rozdelili. Žena je po útoku medzi zranenými, ale jej život nie je ohrozený.

Polícia vykonáva v Alcanare kontrolované explózie

Katalánska polícia dnes informovala, že vykonáva kontrolované explózie v meste, v ktorom extrémistická bunka plánovala útoky v Barcelone a v Cambrilse. Na Twitteri polícia upozornila obyvateľov Alcanaru, aby sa neznepokojovali detonáciami v meste, kde si extrémisti prenajali dom a využili ho na prípravu útokov. Dom zničil v stredu výbuch, ku ktorému došlo očividne náhodou. Podľa polície táto explózia zabránila oveľa krvavejšiemu útoku s využitím výbušnín a páchatelia museli namiesto toho použiť autá.

Veľký zvrat z teroru
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

V Španielsku zostáva v platnosti štvrtý stupeň teroristickej hrozby

Španielska vláda nezvýši po teroristickom útoku v Barcelone a pokuse o ďalšiu teroristickú akciu v letovisku Cambrils aktuálne platný štvrtý stupeň teroristickej hrozby na päťstupňovej škále. Informoval o tom dnes v Madride španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoido.

Podľa jeho slov sa však s okamžitou platnosťou sprísňujú bezpečnostné opatrenia, o ktorých však minister nechcel uviesť podrobnosti. Španielska vláda považuje, ako konštatoval minister vnútra, teroristickú bunku zodpovednú za udalosti ostatných dní za rozbitú. Druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia, ktorý znamená "značné riziko teroristického útoku", platí v monarchii na Pyrenejskom polostrove už dva roky.

K teroristickému činu sa prihlásil Daeš

Džihádisti z Daeš sa dnes prostredníctvom webu opäť prihlásili k zodpovednosti za teroristické útoky v Španielsku. Už skôr sa tak stalo po útoku v Barcelone prostredníctvom im blízkej agentúry Amák. Podľa novšieho vyhlásenia realizovali akcie dve skupiny bojovníkov, ktoré si vzali na mušku "križiakov".

Zranení sú v kritickom stave

Katalánske úrady dnes informovali, že po štvrtkových teroristických útokoch v Barcelone a prímorskom letovisku Cambrils zostáva v nemocniciach 54 zranených, pričom stav 12 z nich je kritický. Informovala o tom dnes agentúra AP s tým, že 78 zranených bolo už prepustených do domáceho ošetrenia. 

K radikalizácii ich priviedol imám z mešity

Členov teroristickej bunky, ktorá je podozrivá zo spáchania štvrtkových útokov v Barcelone a letovisku Cambrils, priviedol k radikalizácii podľa všetkého bývalý imám mešity v meste Ripoll, kde väčšina podozrivých bývala. S odvolaním sa na nemenované policajné zdroje blízke vyšetrovaniu kauzy o tom dnes informovala agentúra AP. 

Katalánska polícia dnes v rámci vyšetrovania teroristických útokov prehľadala v Ripolle niekoľko bytov, medzi nimi aj bydlisko imáma Abdelbakiho Es Sattyho. AP pritom uviedla, že Es Satty v júni tohto roku náhle ukončil svoje pôsobenie v mešite a odišiel z Ripollu. 

Viac o téme: TerorizmusŠpanielskoBarcelonaKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu