Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Erdogan vyzval Turkov žijúcich v Nemecku aby nevolili veľké strany: Takto zareagovala Merkelová

Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan. (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsúdil dnes najväčšie nemecké politické strany a vyzval voličov tureckého pôvodu žijúcich v Nemecku, aby za ne v nadchádzajúcich parlamentných voľbách nehlasovali. Informovala o tom agentúra AP.

Erdogan na tlačovej konferencii v Istanbule povedal, že stúpajúce napätie medzi oboma krajinami je dôsledkom vnútorných konfliktov medzi nemeckými politickými stranami, pričom kresťanských demokratov kancelárky Angely Merkelovej, sociálnych demokratov Martina Schulza a zelených označil za "nepriateľov Turecka".

"Vyzývam všetkých svojich krajanov v Nemecku, aby neurobili tú chybu, že ich budú voliť," povedal Erdogan. Zároveň svojich krajanov vyzval, aby v Nemecku hlasovali za strany, ktoré nevystupujú proti Turecku.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa prudko zhoršili po tom, čo Turecko obvinilo Nemecko, že poskytuje útočisko údajným teroristom. Nemecko zasa protestuje proti zadržaniu niekoľkých svojich občanov, ku ktorému došlo po vlaňajšom pokuse o štátny prevrat v Turecku.

Merkelová v reakcii na Erdogana: Vyprosíme si akýkoľvek spôsob zasahovania

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová sa dnes ostro ohradila voči výzve tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý na tlačovej konferencii v Istanbule vyzval krajanov v Nemecku, aby jej CDU, sociálnych demokratov z SPD a opozičných zelených nepodporili v blížiacich sa parlamentných voľbách.

Podľa jej slov si v Nemecku nenechajú hovoriť do toho od nikoho, ani od prezidenta Erdogana. Merkelová súčasne pripomenula, že všetci občania spolkovej republiky bez ohľadu na ich pôvod, teda aj občania tureckého pôvodu, majú slobodné volebné právo. "A vyprosíme si akýkoľvek spôsob zasahovania do formovania názorov," dodala kancelárka. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Viac o téme: NemeckoTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu