Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Zvrat v krvavom atentáte v Španielsku: Vodič je mŕtvy, chcel zabíjať znova

Polícia zneškodňuje džihádistu Zobraziť galériu (17)
Polícia zneškodňuje džihádistu (Zdroj: YouTube)

BARCELONA - Európa opäť na nohách. Na tie ju postavil štvrtkový brutálny útok v Barcelone, pri ktorom zahynulo najmenej 14 ľudí a viac ako 130 je zranených. Podľa najnovších správ za útokmi stála teroristická bunka s dvanástimi členmi.

Celé Španielsko hľadá aj mladíka Moussu Oubakira (17), ktorý je považovaný za možného strojcu štvrtkového brutálneho útoku. Pôvodným podozrivým bol pritom jeho brat Driss (28), ktorý si mal požičať samotné vozidlo. Ten sa odovzdal do rúk polície a za vinníka označila svojho brata Moussu. Ten mal ukradnúť jeho dokumenty, ktoré sa po útoku našli v smrtiacej dodávke.

- Bilancia útokov je zatiaľ 14 mŕtvych a viac ako 130 zranených.

- Za útokom mala byť 12-členná teroristická bunka. Polícia ešte v noci prekazila útok v letovisku Cambrils. 

- K zásahu tam došlo po tom, ako podozriví s autom vrazili do ľudí neďaleko miestnej promenády. Po útoku zomrela jedna osoba.

SITUÁCIU SME SLEDOVALI ONLINE

22:17 Zatiaľ čo svetové médiá píšu o brutálnom útoku na západný životný štýl, španielska tlač pripúšťa v komentároch, že nie je veľké prekvapenie, že atentát sa uskutočnil v Barcelone. El Mundo poukazuje na to, že podľa španielskych expertov je Katalánsko regiónom, kde sa džihádisti radikalizujú rýchlejšie ako v iných regiónoch krajiny. Čiastočne preto, že v tejto oblasti žije viac moslimov.

Polícia v pohotovosti po
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR)

22:15 Niektoré letoviská na katalánskom pobreží na severe Španielska začali pozdĺž svojich promenád pre peších stavať betónové zátarasy, aby predišli útokom podobných tomu, aký sa odohral vo štvrtok a v noci nadnes v mestách Barcelona a Cambrils. Ako dnes informoval denník La Vanguardia, betónové zátarasy už stoja v letoviskách Calafell, Calella a Reus.

22:10 Zo stoviek zranených v Barcelone zostáva v nemocnici 60, z toho 17 v kritickom stave a ďalších 25 má vážne zranenia. Úrady doteraz identifikovali 11 zo 14 obetí: troch Španielov, troch Nemcov, dvoch Talianov, Portugalčanku, Belgičanku a Američana.

FOTO Zvrat v krvavom
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/AP)

21:40 Po atentátoch, ktoré vo štvrtok a v noci nadnes zasiahli španielske mestá Barcelona a Cambrils v Katalánsku, časť dovolenkárov zvažuje, či si pobyt tam neskrátiť. Napísal to dnes spravodajský server 20minutes.fr. "Aj keď si hovoríme, že teroristi nezaútočia dvakrát na to isté miesto, je ťažké tváriť sa, akoby sa nič nestalo," uviedla pre server 20minutes.fr Francúzka Elodie, ktorá je v Barcelone s rodičmi a bratmi.

21:27 Pátranie po podozrivých z útoku v Barcelone sa rozšírilo do Francúzska. Španielska polícia upozornila kolegov vo Francúzsku, že biele úžitkové vozidlo značky Rénault Kangoo, ktoré si prenajal jeden z hlavných podozrivých zo štvrtkových útokov v Španielsku, mohlo prejsť cez hranice do Francúzska.

FOTO Zvrat v krvavom
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: el mundo)

21:25 Stredajší večerný výbuch v Alcanare, nachádzajúcom sa približne 200 kilometrov južne od Barcelony, zničil jeden z miestnych domov. O život prišla jedna osoba a viaceré ďalšie utrpeli zranenia. Polícia pôvodne predpokladala, že tam došlo k výbuchu plynu.

Podľa denníka Daily Mail v sutinách objavili viac ako 20 plynových bômb naplnených smrteľným butánom. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že 12-členná teroristická bunka plánovala odpáliť vysoko výbušný plyn pri útoku v Barcelone. Bezpečností experti veria, že gang si chcel prenajať nákladiak, taký ako pri atentáte v Nice pred dvomi rokmi, ale nepodarilo sa mu to, a tak sa musel uspokojiť s dodávkou.

20:50 Popoludní, tesne po piatej hodine miestneho času, vypukol oheň neďaleko letiska El Prat v Barcelone. Svedkovia na sociálnych sieťach informovali o kúdoloch dymu viditeľných z terminálu. Podľa miestnych médií tri hasičské autá a jeden vrtuľník hodinu likvidovali požiar v priemyselnej oblasti zvanej Zona Franca. Jednu z troch pristávacích dráh museli uzavrieť a došlo k oneskoreniu letov. Príčina požiaru je zatiaľ neznáma.

FOTO Zvrat v krvavom
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: twitter/flightalerts777)

20:40 Španielsky súd vydal rozkaz nájsť a zatknúť štyri osoby podozrivé v súvislosti so štvrtkovými útokmi v Barcelone a prímorskom letovisku Cambrils.

20:15 Po útoku v Španielsku je v pohotovosti aj polícia v Taliansku.

FOTO Zvrat v krvavom
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

20:00 Štvrtkové útoky v španielskych mestách Barcelona a Cambrils si podľa najnovšej bilancie vyžiadali 126 zranených. Oznámilo to dnes v Barcelone generálne riaditeľstvo civilnej ochrany a urgentnej medicíny. Hospitalizovaných zostáva 61 zranených v Barcelone. Stav 17 z nich lekári považujú za kritický a 25 ďalších má vážne zranenia.

19:55 Katalánska polícia pripúšťa, že vodič dodávky, ktorá vo štvrtok narážala do ľudí v centre Barcelony, je medzi piatimi osobami zabitými v noci nadnes pri prestrelke v prímorskom letovisku Cambrils. Informoval o tom dnes španielsky denník El País.

19:50 Štvrtkové útoky v španielskych mestách Barcelona a Cambrils si podľa najnovšej bilancie vyžiadali 126 zranených. Oznámilo to dnes v Barcelone generálne riaditeľstvo civilnej ochrany a urgentnej medicíny. Hospitalizovaných zostáva 61 zranených v Barcelone. Stav 17 z nich lekári považujú za kritický a 25 ďalších má vážne zranenia. Spomedzi šiestich ľudí zranených v meste Cambrils sú v nemocnici ešte štyria. Stav troch z nich je vážny. O zranených sa starajú v nemocniciach v Barcelone a Tarragone.

FOTO Zvrat v krvavom
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

19:00 Po štvrtkovom teroristickom útoku v španielskej Barcelone, pri ktorom zahynulo 13 ľudí, zaplavili Španieli Twitter fotografiami mačiek a iných spoločenských zvierat, napísal dnes britský denník Daily Mail. Cieľom zverejňovania príjemných fotografií, z ktorých k viacerým sú pripojené hashtagy ako #TodosConBarcelona alebo #FuerzaBarcelona, je neumožňovať vrahom tešiť sa z "preliatej krvi a spôsobenej bolesti". Niektorí používatelia Twitteru tvrdia, že fotografie zvierat zverejňujú preto, aby sa zabránilo zdieľaniu fotografií zobrazujúcich násilie, iní preto, aby sa k páchateľom útoku nedostali užitočné informácie.

18:35  Katalánska polícia doteraz zadržala štyri osoby podozrivé v súvislosti s atentátmi. Medzi nimi je aj starší brat Moussu Oukabira, Driss, ktorý vo štvrtok prišiel na policajný komisariát, aby nahlásil krádež svojich osobných dokladov. 

Driss Oukabir
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

18:29 Katalánska polícia pátra po štyroch mladíkoch podozrivých v súvislosti so štvrtkovými útokmi v Barcelone a prímorskom letovisku Cambrils. Informoval o tom dnes na svojej webovej stránke denník La Vanguardia. Denník s odvolaním sa na internú policajnú správu uviedol, že ide o štvoricu mladíkov marockého pôvodu vo veku od 17 do 24 rokov. Traja z nich - Moussa Oukabir, Mohamed Hychami a Younes Abouyaaqoub - sú obyvateľmi mesta Ripoll. Štvrtý muž, Said Aallaa, žije v obci Ribes de Freser neďaleko Ripollu. 

17:30 Omše za obete a zranených z útokov v Španielsku odslúžia v Barcelone i Paríži

17:20 Páchatelia štvrtkových útokov v Katalánsku spočiatku plánovali spáchať svoje činy pomocou dvoch až troch nákladných áut s nastraženými výbušninami. Ich plány však v stredu večer zmaril výbuch v dome v meste Alcanar, kde skladovali výbušniny, napísal dnes španielsky denník El Periódico s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu. Po výbuchu v Alcanare boli nútení zmeniť svoje plány a rozhodli sa pre útok autom, ktoré zámerne vrážalo do chodcov, dodal denník.

FOTO Zvrat v krvavom
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

17:10 Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku sa dnes začalo minútou ticha na pamiatku obetí štvrtkových teroristických útokov v Španielsku. Predsedajúci schôdze z Egypta vo svojom príhovore vyjadril sústrasť rodinám obetí a podporu raneným a vyzval všetkých prítomných, aby si obete uctili minútou ticha.

Viac o téme: Terorizmusútok ŠpanielskoBarcelona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu