Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počas vojny v Sýrii sa využíva nečakaná zbraň: Obce sú ničené vodou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Vo vojne v Sýrii je podľa experta Detského fondu OSN (UNICEF) využívaná cielene ako "zbraň" aj voda. Obce sú doslova odvodňované tak, že ničia ich potrubia a pumpy, uviedol vedúci pomoci UNICEF pri zásobovaní vodou Andreas Knapp pre agentúru DPA. Práve teraz v lete ľudia veľmi trpia touto krízou.

"Sedemdesiat percent obyvateľstva nemá pravidelný prístup k čistej vode," povedal Knapp. Od roku 2016 registrujú 30 úmyselných prerušení dodávok vody. Na mnohých miestach museli ľudia prečerpávať vodu ručne a filtrovať ju. Takto však neboli dostatočne chránení pred choroboplodnými zárodkami. Prevariť vodu nemôžu, pretože zásobovanie energiami sa tiež zrútilo. Chlórové prípravky často konfiškujú, keďže bojujúce strany sa obávajú, že ich protivníci by ich mohli využiť na výrobu plynu.

Knapp nedávno navštívil obliehaný región Východná Ghúta pri Damasku. "Pýtali sme tam ľudí, čo najviac potrebujú," uviedol rakúsky odborník. "Pomyslel som si, že teraz prídu potraviny alebo lieky, ale namiesto toho povedali: Pošlite nám učebnice!" priblížil Knapp. Podľa jeho slov sa opakovane ukazuje, že najväčšou tragédiou vojny je pre mnohých Sýrčanov ničenie budúcnosti ich detí.

Pravidelné vyučovanie už často neprebieha, pretože mnohé školy boli zmobardované. Deti sú mnohokrát vyučované v pivniciach súkromných domov, uviedol Knapp. UNICEF a ďalšie pomocné organizácie eskortujú deti dvakrát do roka z obliehaných oblastí do najbližších bezpečných miest, aby tam mohli zložiť skúšky. V obliehaných mestách žije v Sýrii podľa odhadov 270.000 detí a mladistvých, v ťažko dostupných oblastiach opakovane postihovaných bojmi sú ich ďalšie dva milióny.

"Hlavným dôvodom, prečo tak mnoho sýrskych rodín nakoniec utieklo do Nemecka a iných krajín, bola podľa môjho presvedčenia aj otázka vzdelania," povedal Knapp. "Hlavnou myšlienkou bolo: Keď zostaneme v táboroch v Libanone alebo Turecku ešte dlhšie, naše deti nedostanú vzdelanie a potom nebudú mať žiadnu budúcnosť." To je podľa Knappa najväčšia obava aj pre tých, ktorí ostali vo vlasti - už len preto humanitárni pracovníci dôsledne využívajú každú možnosť otvoriť deťom príležitosti.

Viac o téme: VodaVojnaSýriaUNICEF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu