Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ničivé požiare v dovolenkovom raji: Hasiči s nimi bojujú už tretí deň

Hasiči bojujú s požiarmi už tretí deň. Zobraziť galériu (4)
Hasiči bojujú s požiarmi už tretí deň. (Zdroj: TASR/AP)

ATÉNY - Približne 350 gréckych hasičov a vojakov sa snaží dostať pod kontrolu rozsiahly požiar, ktorý už tri dni vyčíňa v borovicových lesoch severovýchodne od Atén. Pri hasení im pomáha deväť hasiacich lietadiel, viacero vrtuľníkov a tiež desiatky hasičských áut, informovala dnes agentúra AP.

Pri požiari medzi obcami Varnavas a Kalamos sa nik nezranil. Plamene sa však dostali hlboko do lesa a zničili zároveň prinajmenšom 20 domov. Grécke úrady ale dnes uviedli, že obývaným oblastiam nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo. 

Požiar vypukol ešte v nedeľu, pričom dymová clona a popol následne zahalili aj veľkú časť Atén. Hasiči v týchto dňoch bojovali aj s ďalšími lesnými požiarmi. Tie zúrili v južnej časti polostrova Peloponéz a tiež na ostrove Zakynthos.

Grécko požiadalo EÚ o pomoc

Grécko požiadalo dnes Európsku úniu o pomoc pri likvidácii lesných požiarov neďaleko Atén. Ako informovala hovorkyňa tamojších hasičov, grécka strana potrebuje štyri hasiace lietadlá. Francúzsko oznámilo, že nemôže pomôcť, pretože tamojší požiarnici majú do činenia s hasením plameňov vo vlastnej krajine, dodala.

Severovýchodne od gréckej metropoly, ale aj na Peloponézskom polostrove a ostrove Zakynthos vyčíňajú už niekoľko dní lesné požiare.

Grécko nedokázalo v dôsledku finančnej krízy a úsporných opatrení modernizovať v ostatných rokoch vlastné hasiace lietadlá. Z celkove 16 sú tak prevádzky schopné iba štyri.

V Aténach však už dnes v neskorých večerných hodinách očakávajú 60 hasičov a šesť hasiacich vozidiel, ktoré na pomoc Grécku poskytol Cyprus.

Viac o téme: GréckoPožiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu