Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Temná minulosť vraha: Mladík (20), ktorý vpálil do davu vo Virgínii, miloval Hitlera

James Alex Fields na stretnutí belošských extrémistov Zobraziť galériu (5)
James Alex Fields na stretnutí belošských extrémistov (Zdroj: SITA/AP)

CHARLOTTESVILLE/NEW YORK - James Alex Fields vrazil v sobotu autom do skupiny ľudí pokojne protestujúcich proti pochodu belošských nacionalistov v meste Charlottesville v štáte Virgínia. Pri incidente prišla o život obhajkyňa práv menšín Heather Heyerová (†32) a ďalších 19 osôb utrpelo zranenia. Dvadsaťročného mladíka už obvinili z vraždy druhého stupňa a ďalších deliktov. Pri pátraní po jeho minulosti vyšli najavo nepríjemné skutočnosti.

FBI v rámci vyšetrovania prípadu analyzuje všetky fakty a nevylučuje, že Fields môže byť obvinený aj z porušenia federálnych zákonov. Tam by mohlo spadať aj obvinenie z terorizmu. Podľa zdrojov televízie CNN majú vyšetrovatelia dôkazy, že svoj čin naplánoval ako "posolstvo" pre spoločnosť, čo by svedčilo o jeho rasovom motíve.

Do protestujúceho davu ľudí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Steve Helber, Ryan M. Kelly/The Daily Progress)

Fields narazil do skupiny ľudí, ktorí protestovali proti prítomnosti stúpencov belošskej nadvlády. Autom usmrtil Heather Heyerovú. Podľa starostu mesta Mikea Signera sa páchateľ dopustil teroristického útoku s použitím auta ako zbrane.

Heather Heyerová
Zobraziť galériu (5)
Heather Heyerová  (Zdroj: Facebook)

Fieldsova matka Samantha Bloomová agentúre AP povedala, že vedela, že sa jej syn chystá na demonštráciu, netušila vraj ale, že ide o zhromaždenie belošských extrémistov. Myslela si, že to bude akcia namierená proti Trumpovi.

Tichý a málovravý chlapec

Fields sa narodil v Kentone v štáte Kentucky až potom, čo jeho otec zomrel. Vychovávala ho iba jeho matka, od ktorej sa odsťahoval do vlastného bytu pred "pred piatimi či šiestimi mesiacmi" kvôli práci.

James Alex Fields
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jeho teta Pam Fieldsová v rozhovore pre The New York Times uviedla, že ho za ostatných desať rokov videla viac ako päťkrát a už odmalička na ňu pôsobil ako veľmi tichý chlapec. Priateľka a bývalá susedka páchateľovej matky si tiež na Fieldsa spomínala ako na tichého tínedžera, ktorý mal v škole problém nájsť si kamarátov.

Milovník Hitlera

Učiteľ Derek Weimer (45) sa pre Cincinnati Enquirer vyjadril, že mladík bol jedným z jeho študentov počas výučby histórie na Randall K. Cooper High School. Tak ako iní chlapci aj on sa zaujímal o Nemecko a nacistov, ale svoje zanietenie vraj pozdvihol na inú úroveň. Už na strednej škole ho fascinoval Adolf Hitler a nacistické Nemecko a jeho postoje v rasových otázkach boli "hlboko zakorenené a radikálne". Veril, že biela rasa je nadradená.

Do protestujúceho davu ľudí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Steve Helber, Ryan M. Kelly/The Daily Progress)

Podobné spomienky má aj Fieldsova spolužiačka Caitlin Robinsonová, ktorá sa pre Business Insider vyjadrila, že veľakrát vykrikoval oplzlé narážky o Hitlerovi alebo rôzne rasistické ohovárania, pričom mu robilo dobre, keď tým ostatných zneisťoval a uvádzal ich do rozpakov.

V zlej spoločnosti

Fotograf tvrdí, že v sobotu videl Fieldsa so štítom v spoločnosti skupiny Vanguard America, ktorá vyhlasuje, že "vláda založená na prirodzenom práve sa nesmie starať o falošnú predstavu o rovnosti". Organizácia však odmietla akékoľvek väzby s Fieldsom. Televízia Al Jazeera dodala, že mladík sympatizoval s režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

James Alex Fields
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: NepokojeVrahVraždaDavDodávkaVirgíniaCharlottesvilleJames Alex Fields
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu