Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rázny krok vyšetrovateľov: Ak kňazi neoznámia zneužívanie detí priznané v spovedi, budú trestaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SYDNEY - Kňazi v Austrálii, ktorí sa počas spovede dozvedia o zneužívaní detí a neoznámia to polícii, môžu byť trestne stíhaní. Oznámila to dnes v Sydney kráľovská komisia vyšetrujúca prípady pedofílie na cirkevných školách a v ďalších inštitúciách.

Agentúra DPA informovala, že komisia dnes zverejnila 85 pozmeňovacích návrhov k už platným zákonným nariadeniam na ochranu detí. Uvádza sa v nich, že konanie kňazov, ktorí neoznámia polícii, ak sa počas spovede dozvedia o pohlavnom zneužívaní dieťaťa, nie je možné obhájiť, ospravedlniť ani chrániť.

Komisia vysvetlila, že vie o prípadoch, keď sa páchatelia sexuálneho násilia na deťoch v spovednici k svojmu činu priznali, potom ho spáchali zasa a znova prišli do chrámu žiadať o odpustenie svojho hriechu. Komisia dodala, že vie o mnohých prípadoch, keď sa kňazi počas spovedí dozvedeli o sexuálnom zneužívaní detí, a to nielen od jeho páchateľov, ale aj od obetí.

Austrálska kráľovská komisia vznikla v roku 2013 a odvtedy prešetruje reakcie na prípady pohlavného zneužívania detí zo strany katolíckej cirkvi a ďalších ustanovizní: škôl, vládnych úradov, detských domovov či športových klubov.

Poverené osoby robili v jej mene v uplynulých rokoch rozsiahly prieskum v hierarchii katolíckej cirkvi v Austrálii. Zistilo sa pri tom, že z pohlavného zneužívania detí v rokoch 1950-2010 je v Austrálii podozrivých dovedna sedem percent katolíckych kňazov, ako aj to, že v rokoch 1980-2015 nahlásilo dovedna 4444 ľudí, že boli pohlavne zneužívaní duchovnými. K ich sexuálnemu zneužívaniu údajne došlo vo vyše 1000 katolíckych inštitúciách. Väčšina obetí boli chlapci (až 78 percent), ktorých vek bol v priemere 11,6 roka. Priemerný vek zneužívaných dievčat bol 10,5 roka.

Zo sexuálnych deliktov z minulosti obvinili v Austrálii aj austrálskeho kardinála Georgea Pella, jedného z najvyšších hodnostárov vo Vatikáne. Konečnú správu o svojich zisteniach by kráľovská komisia mala zverejniť 15. decembra.

Viac o téme: KňaziAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu