Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA nesmú ani len uvažovať o vojenskej akcii vo Venezuele, vyhlásil kolumbijský prezident

Juan Manuel Santos a Mike Pence Zobraziť galériu (2)
Juan Manuel Santos a Mike Pence (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Vergara)

CARTAGENA - Spojené štáty nesmú ani len uvažovať o vojenskej akcii v reakcii na krízu vo Venezuele. Vyhlásil to v nedeľu kolumbijský prezident Juan Manuel Santos na spoločnej tlačovej konferencii s americkým viceprezidentom Mikeom Penceom v Cartagene.

Narážal tým na minulotýždňové vyjadrenie šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, ktorý nevylúčil "vojenskú možnosť". Podľa Santosa sú USA a Kolumbia veľkí priatelia, ale "keďže priatelia by si mali hovoriť pravdu", o vojenskej intervencii "by sa nemalo ani uvažovať". "Amerika je kontinent mieru. Takto si ho aj uchovajme," zdôraznil.

Americký viceprezident priamo nereagoval, iba poznamenal, že Trump hovoril o mnohých možnostiach ohľadom Venezuely. Mike Pence vyjadril presvedčenie, že sa nájde mierové riešenie, ale jednoznačne vojenskú akciu tiež nevylúčil. Venezuela sa podľa neho posúva k diktatúre a "USA sa nebudú prizerať", ako sa demokracia v krajine "rúca". Spojené štáty budú spolupracovať s mnohými štátmi vo svojom "susedstve" s cieľom pritlačiť na prezidenta Nicolása Madura a obnoviť venezuelskú demokraciu, dodal americký viceprezident, ktorý navštívi aj Argentínu, Čile a Panamu.

Mike Pence
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Vergara)

Vyjadril sa aj ku krvavému násiliu, ktoré sa rozpútalo v sobotu počas pochodu belošských rasistov v Charlottesville v štáte Virgínia. "Nie sme tolerantní k nenávisti a násiliu, belošským rasistom alebo neonacistom alebo Ku-klux-klanu," zdôraznil Mike Pence. "Tieto nebezpečné okrajové skupiny nemajú miesto v americkom verejnom živote a v americkej debate a čo najtvrdšie ich odsudzujeme."

Agentúra AP pripomína, že Trumpa kritizovali demokrati aj republikáni za to, že vo svojom sobotnom vyhlásení neodlíšil priamo zainteresované skupiny a namiesto toho obvinil z násilia "mnohé strany".

Viac o téme: USADonald TrumpVenezuelaJuan Manuel SantosMike Pence
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu