Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Alarmujúca situácia v Portugalsku: Stovky lesných požiarov, krajina žiada o pomoc

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

LISABON - Portugalsko požiadalo iné krajiny Európskej únie o pomoc pri hasení stoviek požiarov porastu, s ktorými momentálne na jeho území zápasí vyše 4000 hasičov. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Hovorkyňa portugalského úradu civilnej ochrany Patrícia Gasparová uviedla, že len v priebehu soboty vypuklo v tejto krajine 268 samostatných požiarov, čo predstavuje nový tohtoročný rekord. Ten predošlý pochádza z piatka, keď bolo zaznamenaných 220 nových ohnísk.

Alarmujúca situácia v Portugalsku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

Gasparová upozornila, že hoci krajinu v súčasnosti trápi horúce a suché počasie, "viac ako 90 percent" týchto požiarov zapríčinili ľudia. Dodala, že ide trestné činy bez ohľadu na to, či boli požiare založené úmyselne alebo vznikli z nedbalosti.

Na žiadosť Portugalska o pomoc už zareagovalo susedné Španielsko, ktoré prisľúbilo poskytnutie personálu a lietadiel. Požiare v Portugalsku zničili toto leto lesný porast s rozlohou, ktorá tvorí vyše tretinu spáleného lesa v celej 28-člennej Európskej únii.

Lesné požiare pustošia aj Francúzsko

Lesné požiare na juhu Francúzska spustošili od štvrtka už približne 2 100 hektárov krajiny, z toho 2 000 len na samotnej Korzike. Ako uviedol minister vnútra Gérard Collomb, ohniská vo vnútrozemí sa medzičasom podarilo uhasiť, situácia na Korzike je však naďalej zlá.

V nedeľu hasiči stále bojovali s plameňmi v mestách Manso a Pietracorbara. Zo severu ostrova museli evakuovať vyše tisíc obyvateľov, ako aj turistov. Do boja proti prírodnému živlu sa cez víkend zapojilo asi 1 200 hasičov a záchranárov. Úrady nehlásili žiadne obete.

Viac o téme: PožiarPortugalsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu