Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V USA vládne strach pred útokom Severnej Kórei: Guvernér Aljašky žiada väčšiu ochranu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: rodong.rep.kp)

FAIRBANKS - Guvernér amerického štátu Aljaška Bill Walker sa nedomnieva, že Severná Kórea bude schopná zasiahnuť jeho štát jadrovou hlavicou skôr než v roku 2020. Šíriace sa dohady okolo raketového potenciálu tejto krajiny a nedávne vyhlásenia jej vodcu Kim Čong-una, ako aj prezidenta USA Donalda Trumpa, ho však viedli k presvedčeniu, že Aljaška potrebuje väčšiu vojenskú ochranu. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Walker tento týždeň pre spravodajský portál Politico povedal, že je znepokojený vyhrážkami Severnej Kórey voči Spojeným štátom a tvrdeniami izolovanej komunistickej krajiny, že jej rakety môžu zasiahnuť Aljašku. Ako však zdôraznil, "nikto sa neskrýva pod stolom". "Prišlo to v určitom ohľade skôr, než sme si mysleli," uviedol Walker. "Chceme sa postarať o to, že sme dobre chránený," citovali ho noviny The Fairbanks Daily News-Miner. 

Na Aljaške je vo výstavbe radar obranného systému USA zameraného proti balistickým strelám, ktorý poskytne lepší prehľad o tom, čo sa deje nad Tichým oceánom, uviedla federálna senátorka za Aljašku Lisa Murkowská. "Musíme byť naďalej ostražití - teraz viac než kedykoľvek predtým vo svetle zvýšenej hrozby."

Jej kolega Dan Sullivan sa podľa vlastných slov tiež obáva, že Aljaška je v dosahu severokórejských rakiet. "Naši vojenskí lídri už mesiace varujú, že Severná Kórea je na pokraji vyvinutia jadrovej medzikontinentálnej balistickej strely, ktorá by mohla zasiahnuť mestá v USA," uviedol Sullivan vo vyhlásení. "Podľa správy Obrannej spravodajskej služby sa tento deň blíži rýchlejšie, než ktokoľvek predpovedal."

Napriek hrozbe Murkowská uviedla, že je hrdá na možnosti a pripravenosť Aljašky pri obrane. "Podporuje snahy vlády, našich spojencov a iných krajín v regióne presvedčiť Severnú Kóreu, aby sa vzdala nukleárnych ambícií," dodala.

Viac o téme: USAAljaškaSeverná kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu