Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Jeden z najhľadanejších teroristov Daešu skončil vo väzení, prosí Austráliu o pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SYDNEY - Jeden z najhľadanejších teroristov Austrálie požiadal o pomoc od austrálskej vlády po tom, ako ho zadržali v Turecku. Informovali o tom dnes miestne médiá.

Neil Prakash (27), ktorý získaval bojovníkov pre teroristickú skupinu Daeš a plánoval teroristické činy proti Austrálčanom, bol zadržaný v Turecku vlani v októbri po úteku zo Sýrie. Muž, ktorý sa narodil v Melbourne, je v tureckej väzbe, pokým tamojšie súdy rozhodujú o austrálskej žiadosti o vydanie. Pred jeho vrátením na proces do Austrálie musí byť uzavreté trestné konanie v Turecku, píše agentúra DPA.

Prakash požiadal austrálsku vládu o pomoc, informovali dnes melbournské noviny Herald-Sun, a ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová uviedla, že austrálski konzulárni pracovníci mu poskytujú "základnú" pomoc. "Ak by bol vydaný Austrálii, očakávam, že by čelil stíhaniu za veľmi vážne delikty," povedala Bishopová pre denník.

Prakash údajne údadom oznámil, že počas bojov v Sýrii sa oženil s holandskou "džihádistickou nevestou" a majú spolu dve deti, ktoré sú stále v Sýrii a ktoré môžu mať nárok na austrálske občianstvo. Austrálske zákony stanovujú, že právo na občianstvo krajiny majú aj ľudia narodení v zahraničí, ktorých najmenej jedného austrálskeho rodiča. Bishopová sa k tejto záležitosti odmietla vyjadriť.

Austrálsky minister zdravotníctva Greg Hunt dnes pre televíziu Channel Seven povedal, že vláda upriamuje pozornosť na spravodajské informácie o teroristickej skupine, ktoré by mohol Prakash poskytnúť. Premiér Malcolm Turnbull označil Prakasha, ktorý je na zozname najhľadanejších teroristov Austrálie už tri roky, za "bezcitného".

Viac o téme: TerorizmusAustráliaNeil Prakash
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu