Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vzťahy Nemecka s Tureckom na bode mrazu: Erdogan už vie, čo to môže zmeniť

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu vyhlásil, že vzťahy medzi Tureckom a Nemeckom sa veľmi pravdepodobne znormalizujú po tom, ako v tejto európskej krajine prebehnú v septembri voľby. Informovala o tom agentúra DPA.

Počas svojho prejavu na podnikateľskom fóre v meste Isparta na západe Turecka Erdogan prirovnal aktuálne vzťahy s Nemeckom so situáciou v Holandsku zo začiatku roka. Poukázal na fakt, že krátko pred marcovými voľbami v Holandsku, deklarovala tamojšia vláda za nevítaných tureckých ministrov, ktorí chceli viesť aj v holandských mestách kampaň pred tureckým referendom o zmenách v ústave. Tento incident vyvolal medzi Ankarou a Amsterdamom značné napätie.  

"Teraz môžeme vidieť, že Nemecko používa rovnakú taktiku. Myslím si, že po voľbách (v Nemecku) sa opäť všetko vráti do normálu," citovala Erdogana turecká štátna agentúra Anadolu. Vzťahy medzi Ankarou a Berlínom sa vyostrili po tom, ako turecké úrady v rámci širších bezpečnostných opatrení zadržali desať ľudskoprávnych aktivistov spoločne s nemeckým občanom Petrom Steudtnerom a riaditeľkou tureckej pobočky organizácie Amnesty International.

Nemecko podľa Turecka ukrýva kurdských a krajne ľavicových militantov vrátane vojenských hodnostárov a ďalších ľudí spojených s vlaňajším neúspešným pokusom o puč v krajine. Berlín všetky takéto tvrdenia odmieta.

Viac o téme: NemeckoTureckoRecep Tayyip ErdoganVoľby v Nemecku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu