Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Američania prvýkrát protestovali proti stavbe múru na mexickej hranici

Múr v Mexiku
Múr v Mexiku (Zdroj: SITA/AP/Christian Torres)

MISSION - Stovky demonštrantov v bielych tričkách sa v sobotu za spevu piesní v anglickom a španielskom jazyku zúčastnili v Rio Grande Valley v štáte Texas prvého významného protestu proti výstavbe múru, ktorý chce vláda Spojených štátov vybudovať pozdĺž rieky Rio Grande oddeľujúcej Texas a Mexiko.

Trumpova administratíva v rámci svojej migračnej priority voči Mexiku plánuje postaviť nepreniknuteľný múr po celej dĺžke hranice medzi USA a Mexikom (3200 kilometrov). Na výstavbu múra je vyčlenených 1,6 miliardy dolárov (1,37 miliardy eur). Múr v Rio Grande Valley s dĺžkou 97 kilometrov je súčasťou Trumpovho plánu.

Duchovní, farmári i ďalší účastníci protestu sú si vedomí toho, že sa im pravdepodobne nepodarí zastaviť projekt výstavby úplne, ale pevne veria, že sa im podarí upriamiť pozornosť krajiny na túto záležitosť, a že uspejú aspoň u tých zákonodarcov, ktorí ešte financovanie projektu nepodpísali.

"Možno sme malí a zanedbateľní..., ale keď sa naše hlasy spoja, keď sa zomkneme ako spoločenstvo, aby sme sa pokúsili získať hlas tam vyššie, musíme len dúfať, že budeme vypočutí," vyhlásil jeden z aktivistov, Anthoney Saenz, 19-ročný rodák z Rio Grande Valley.     

Viac o téme: USAMexikoMúr medzi USA a Mexikom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu