Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Napätie sa zvyšuje: Ak KĽDR zaútočí, rýchlo to oľutuje, nechal sa počuť Trump

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump varoval severokórejského lídra, že "rýchlo oľutuje", pokiaľ zaútočí na ostrov Guam alebo ktorékoľvek americké územie či spojenca.

Ako poznamenal, jeho tvrdý postoj voči severokórejskej jadrovej hrozbe podporujú milióny Američanov. Po predchádzajúcej ostrej slovnej výmene v uplynulých dňoch sa Trump v piatok obrátil už priamo na vodcu KĽDR Kim Čong-una. Prípadný útok bude to preňho znamenať "veľký, veľký problém", vyhlásil Trump. Zároveň zopakoval, že ochráni ostrov Guam. "Bude v bezpečí, verte mi," povedal vo svojom golfovom klube v meste Bedminster v štáte New Jersey.

Trump už predtým počas dňa varoval Pchjongjang pred vojenskou akciou. "Vojenské riešenia sú plne pripravené, zbrane nabité a odistené, pokiaľ by Severná Kórea konala neuvážene," napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Podľa vlastných slov však dúfa, že severokórejský vodca Kim "nájde inú cestu".

Dúfa, že KĽDR pochopí závažnosť jeho slov

Americký prezident Donald Trump dúfa, že Severná Kórea "plne pochopí" závažnosť jeho slov o varovaní Pchjongjangu pred akoukoľvek vojenskou akciou voči Spojeným štátom alebo ich spojencom. Informovali o tom v noci na dnes agentúry Reuters a DPA. "Dúfam, že plne porozumejú závažnosti toho, čo som povedal, a čo som povedal, to aj myslím vážne. Tieto slová sa dajú veľmi ľahko pochopiť," vyhlásil Trump vo svojom golfovom klube v meste Bedminster, štát New Jersey, kde trávi letnú dovolenku.

Šéf Bieleho domu už predtým v reakcii na vyhlásenia KĽDR o plánovanom preventívnom útoku na ostrov Guam, ktorý je nezačleneným zámorským územím USA, zdôraznil vojenskú pripravenosť svojej krajiny. "Ak Kim Čong-un napadne Guam, naozaj to oľutuje, a veľmi rýchlo," varoval šéf Bieleho domu.

Severokórejská armáda vo štvrtok vyhlásila, že "dôkladne skúma" svoje operačné plány preventívneho útoku na americký tichomorský ostrov Guam. K útoku môže podľa nej dôjsť kedykoľvek, ak to nariadi vodca KĽDR Kim Čong-un. KĽDR vyhlásila, že prípadný útok na Guam bude odplatou za sankčné opatrenia. Podľa ozbrojených síl KĽDR by plány na raketový útok mohli byť dokončené do polovice augusta a následne sa bude čakať, či vodca vydá rozkaz na ich realizáciu.

Napätie medzi oboma krajinami v uplynulých týždňoch eskalovalo pre dve úspešné júlové skúšky severokórejských medzikontinentálnych balistických striel. Bezpečnostná rada OSN prikročila v tejto súvislosti k uvaleniu nových ekonomických sankcií voči KĽDR, ktoré majú obmedziť jej príjmy z exportu až o jednu tretinu.

Vojenský zásah aj proti Venezuele

Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že zvažuje možnosť vojenského zásahu proti Venezuele v reakcii na uchopenie moci prezidentom Nicolasom Madurom. Trump novinárom na golfovom ihrisku v New Jersey povedal, že nevylučuje vojenskú možnosť, bližšie ju však nešpecifikoval. "Je to určite niečo, čo by sme mohli urobiť," citovala ho agentúra AP.

Trumpova administratíva označuje Madura za "diktátora" a uvalila sankcie naňho i na viac ako dvadsať ďalších bývalých a súčasných vládnych úradníkov. Vojenská intervencia by však znamenala mimoriadnu eskaláciu odvety. 

Provládne ústavodarné zhromaždenie vládne vo Venezuele s prakticky neobmedzenými právomocami. Jeho úlohou bude prepracovať venezuelskú ústavu z roku 1999. Tento a ďalšie Madurove plány vyvolali v krajine vlnu protivládnych protestov, ktoré si doteraz vyžiadali najmenej 120 mŕtvych.

Telefonát s prezidentom odmietol

Americký prezident Donald Trump odmietol navrhovaný telefonát so svojim venezuelským náprotivkom Nicolásom Madurom s odôvodnením, že s ním nebude hovoriť až do obnovenia demokracie v krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Maduro odmietol rešpektovať výzvy USA na dodržiavanie venezuelskej ústavy, konanie slobodných a spravodlivých volieb, prepustenie politických väzňov a zastavenie porušovania ľudských práv v krajine. "Miesto toho si Maduro zvolil cestu diktatúry," uviedol Biely dom vo svojom vyhlásení. "Spojené štáty sú na strane venezuelského ľudu čeliaceho pretrvávajúcemu útlaku Madurovho režimu. Prezident Trump bude rád hovoriť s lídrom Venezuely hneď, ako bude obnovená v tejto krajine demokracia," píše sa vo vyhlásení.

Venezuelský prezident Maduro v piatok oznámil, že sa chce stretnúť s Trumpom, ktorého pritom pravidelne zosmiešňuje a označuje za obmedzeného imperialistického magnáta. V prejave k členom nového ústavodarného zhromaždenia uviedol, že poveril ministra zahraničných vecí, aby zabezpečil jeho telefonický rozhovor alebo stretnutie s Trumpom. Toto vyhlásenie prišlo krátko po tom, ako Maduro vo svojom prejave americkému prezidentovi adresoval dôrazné varovanie, že Venezuela "sa nikdy nevzdá."

Merkelová tiež odmieta vojenské riešenie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová rovnako odmietla vojenské riešenie sporu medzi USA a KĽDR a vyzvala na deeskaláciu rétoriky. "Nevidím tu vojenské riešenie," skonštatovala a apelovala na Bezpečnostnú radu OSN, aby sa problémom zaoberala. Podľa jej slov Nemecko bude spolupracovať s ostatnými krajinami, predovšetkým so Spojenými štátmi a Čínou, ale tiež s Južnou Kóreou, aby našlo diplomatické riešenie. "Myslím si, že eskalácia slov je nesprávna odpoveď," zdôraznila.

Viac o téme: Donald TrumpPchjongjangKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu