Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Toto obyvatelia českého mesta ešte nezažili: VIDEO Domy im počas búrky zničila ohnivá guľa

Poškodilo 15 domov. Zobraziť galériu (2)
Poškodilo 15 domov. (Zdroj: YouTube/www.zlin.cz)

MORKOVICE-SLÍŽANY - Silný vietor, dážď a podľa očitých svedkov dokonca aj guľový blesk zničili v noci najmenej 15 rodinných domov v českých Morkoviciach-Slížanoch na Kroměřížsku. Škody sa vyšplhajú na milióny korún, uviedol starosta mesta Pavel Horák.

Európou sa prehnalo tornádo: FOTO Zábery desivej spúšte, obete a zranení dovolenkári

Búrka zasiahla Morkovice-Slížany vo štvrtok okolo 23:30. "Trvalo to tak päť minút. Dve strechy sú úplne preč, tie zmizli. Ďalších asi 13, 14 je v rôznom stupni poškodenia, vrátane štítov medzi domami. Škody, ktoré tu sú, to naozaj vyzerá buď na nejaké lokálne tornádo, alebo na guľový blesk," povedal Horák.

Väčšina poškodených domov stojí v ulici Svatopluka Čecha. O časť strechy prišiel napríklad Vladimír Prudík, podľa ktorého mesto skutočne zasiahol guľový blesk. "Vyzeralo to ako ohnivá guľa. Zrazu to vyletelo do domu pani Klimkovej z jednej strany, vyletelo to druhou stranou von a priamo do nášho domu. Zlomilo nám to dva trámy. Medzitým sa ozvala ďalšia rana a spadla strecha ešte susedovi naproti," uviedol Prudík.

Toto obyvatelia českého mesta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/www.zlin.cz)

O guľovom blesku hovorí aj Martin Adamčík, ktorý jeho vyčíňanie v ulici pozoroval z balkóna svojho domu. "Videl som, ako to iskrí a ako okolo letel guľový blesk. Mal tak 12 centimetrov. To bol okamih, bolo to, ako keby niekto odrazil tenisovú loptu, ktorá preletela do vedľajšieho domu," povedal Adamčík.

O desiatky škridiel prišla na svojom dome Božena Greplová. Voda jej následne vytopila spálňu a kuchyňu. "Bol to rachot, všade lietali iskry, ako sa plechy zo strechy vedľajšieho domu namotali na drôty elektrického vedenia. Hlavne, že sa nikomu nič nestalo," oznámila Greplová. Poškodený dom teraz opravuje jej zať.

Časť mesta, ktorú poškodili nočné búrky, postihli pred zhruba dvoma mesiacmi tiež lokálne záplavy. "Je to tu snáď zakliate. Tí istí ľudia, ktorí boli poškodení veľkou vodou, sú teraz postihnutí touto smršťou," vysvetlil starosta.

Hasiči v Zlínskom kraji zaznamenali kvôli večerným a nočným búrkam sprevádzaným silným vetrom zhruba 80 výjazdov. Odstraňovali predovšetkým popadané stromy a konáre z ciest a poškodené strechy domov. Pri žiadnej z udalostí neboli hlásené zranenia osôb, povedal ČTK hovorca krajských hasičov Pavel Řezníček.

Viac o téme: BúrkaGuľový bleskMorkovice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu