Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Turistu uniesla Al-Káida, po šiestich rokoch ho prepustila: Takto dokázal prežiť každodenné peklo

Johan Gustafsoon
Johan Gustafsoon (Zdroj: YouTube)

STOCKHOLM - Švéd Johan Gustafsoon prežil šesť rokov v zajatí teroristickej organizácie. Dobrodružná cesta na motocykli sa pre neho zmenila na zúfalstvo a strach. Po prvýkrát od svojho návratu prehovoril o ťažkých chvíľach a boji o holý život.

November 2011 sa stal pre Johana Gustafsoona osudným. V tej dobe na motocykli cestoval zo svojej rodnej zeme do Juhoafrickej republiky. Zastávka v meste Timbuktu na sever Mali sa pre Švéda a ďalších skončila nešťastne. Ozbrojení muži ich uniesli priamo z terasy hotela. Pre Gustafsoona začalo šesť rokov pekla a boja o holý život. Na konci júla o mužovom prepustení informovalo švédske ministerstvo zahraničných vecí.  Po návrate domov konečne prehovoril aj samotný Gustafsoon.

Snaha o útek a konvertovanie na islam

Gustafsoon dostal plán, ktorému ale ani sám neveril. "Povedal som im, že chcem konvertovať na islam. Na iný spôsob, ako získať čas som neprišiel. Že to bude fungovať, tomu som dvakrát neveril," spomína Švéd. Pomohlo. Vďaka klamstvu sa mohol voľne pohybovať po tábore a modlil sa spolu s únoscami. "Modlil som sa s nimi, jedol som s nimi. Robil som to, čo robili oni. Snažil som sa správať ako bežný moslim, nie ako džihádista," opisuje.

Ako sám priznal o islame nič nevedel a nebol si vôbec istý, či je jeho správanie vierohodné. Myslí si, že únoscovia považovali za ich povinnosť ho prijať. "Aj tak som sám seba iba s ťažkosťami dokázal presvedčiť, že mi veria." Toto riešenie ale nebolo konečným. Plánoval aj útek a jeden sa mu dokonca aj podarilo zrealizovať. Nie však na dlho. Únoscovia ho po dvoch dňoch a dvoch nociach na púšti chytili a odviedli ho späť do tábora.

Islamisti za prepustenie Gustafssona na začiatku požadovali päť miliónov dolárov (4,2 milióna eur). Stockholm už od začiatku odmietal výkupné zaplatiť. Aj teraz švédska strana odmieta, že by výkupné zaplatila. Muža vraj prepustili na základe vyjednávania. Ani samotný Gustafsoon nevie, prečo bol zrazu po šiestich rokoch prepustený: "Myslím, že už ma jednoducho mali dosť," zavtipkoval na záver.

 

Viac o téme: únosPrepustenieŠvéd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu