Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kórejská kríza na maxime: Japonsko stavia protiatómové kryty, Trump už má pripravené vojsko

Kim Čong-un Zobraziť galériu (5)
Kim Čong-un (Zdroj: rodong.rep.kp)

PCHJONGJANG - Severná Kórea čelí v súčasnosti ostrej kritike. KĽDR už má k dispozícii jadrovú hlavicu a chystá sa zaútočiť na americký ostrov Guam, k útoku teda môže dôjsť kedykoľvek. Nielen medzi KĽDR a USA došlo kvôli tejto situácii k ostrej výmene názorov. Ostatné ázijské štáty už k situácii takisto zaujali jasný postoj.

Severokórejská armáda vo štvrtok vyhlásila, že "dôkladne skúma" svoje operačné plány preventívneho útoku na americký tichomorský ostrov Guam. KĽDR pohrozila, že zvažuje vystrelenie štyroch rakiet stredného doletu typu Hwasong-12 do oblasti ostrova, kde majú Spojené štáty viacero vojenských základní. K útoku môže podľa nej dôjsť kedykoľvek, ak to nariadi vodca KĽDR Kim Čong-un.

Podľa ozbrojených síl KĽDR by plány na raketový útok na oblasť Guamu mohli byť dokončené do polovice augusta a následne sa bude čakať, či vodca Kim Čong-un vydá rozkaz na ich realizáciu. Vyhlásenia lídra KĽDR znepokojili nielen USA, ale aj ostatné štáty.

Čína odmieta KĽDR pomôcť

V prípade, že Severná Kórea zaútočí na americké územie, Čína jej nepríde napomoc. Ak by však Washingotn zaútočil na KĽDR ako prvý, situáciu by to zmenilo. Vtedy by o možnej pomoci uvažovali. Čína však opakovane varovala Pchjongjang aj Washington, aby nepodnikali kroky, ktoré by zvyšovali napätie alebo spôsobili nestabilitu medzi krajinami.

Hwasong-12
Zobraziť galériu (5)
Hwasong-12  (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency)

"Súčasná situácia na Kórejskom polostrove je zložitá a citlivá,"  uviedol vo vyhlásení hovorca hovorca ministerstva zahraničných vecí Geng Shuang. Informácia sa objavila v štátnych novinách. Tie síce nie sú oficiálnym hlasom komunistickej strany, ale v tomto prípade redakcia odráža názor súčasnej vlády. Zhodli sa na tom odborníci. 

Prečítajte si tiež: Kórejská kríza sa vyhrocuje: Útok zo strany KĽDR by bola samovražda, tvrdí analytik

Japonsko chce protiatómové kryty

Zvyšujúce sa napätie medzi KĽDR a USA a kvôli jadrovým vyhrážkam Kim Čong-una sa v Japonsku zvýšil dopyt po protiatómových krytoch. Stále viac sa v krajine diskutuje aj o nutnosti aktívne si zaistiť vlastnú obranu.

Aj samotní obyvatelia Japonsko zareagovali na hrozby zvýšeným záujmom o protiatómové krity. NIektoré spoločnosti, ktoré bunkre budujú, museli kvôli vysokému dopytu vytvoriť čakacie listiny, informoval The Independent. Kvôli obavám z chemického útoku vzrástol aj predaj čističiek vzduchu.

Japonský obranný systém
Zobraziť galériu (5)
Japonský obranný systém  (Zdroj: SITA/AP/Shizuo Kambayashi)

Vyhrážky Severnej Kórey sú "absolútne neprijateľné". Uviedol to tajomník japonskej vlády Jošihide Suga. "Provokácie Severnej Kórey sú absolútne neprijateľné. Vyzývame Severnú Kóreu, aby prijala dôrazné varovania a napomenutia, ktoré jej s plnou vážnosťou adresovalo medzinárodné spoločenstvo," uviedol Suga na tlačovej konferencii v Tokiu.

Suga tiež vyzval Pchjongjang, aby sa podriadil sankciám, ktoré na Severnú Kóreu uvalila minulý týždeň Bezpečnostná rada OSN, a zdržal sa ďalších provokácií. Severná Kórea Japonsko často ohrozuje a niektoré jej skúšobné rakety zasiahli Japonské more. "Ak sú schopní zasiahnuť Guam, Japonsko je len tretina tejto vzdialenosti. Nechápem, akú úlohu by mal bezpečný prístav, ak by bol natočený skutočný výstrel," povedal analytik Bart Wakabayashi z maklérskych spoločností State Street v Tokiu.

Kórejská kríza na maxime:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Eugene Hoshiko)

Južná Kórea je jedným z prvých cieľov

Južná Kórea je spolu s Japonskom považované za jeden z prvých potenciálnych cieľov komunistickej diktatúry KĽDR. Na obranu Južnej Kórei sa postavil americký generál vo výslužbe Tom McInerney. Ten vyhlásil, že ak by KĽDR zaútočila na juhokórejský Soul, za 15 minút zasiahne USA každé mesto v KĽDR.

Výmena názoro medzi USA a KĽDR pokračuje

Potom, čo Kim Čong-un oznámil plánovaný útok na Guam sa spustila medzi lídrami KĽDR a USA ostrá slovná prestrelka. Niektorí dokonca hovoria, že nukleárna vojna je na spadnutie. Okrem Donalda Trumpa sa k sitácii vyjadril aj minister obrany James Mattis.

Kórejská kríza na maxime:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Mindaugas Kulbis)

Podľa neho by bola vojna s KĽDR katastrofou, Spojené štáty preto preferujú diplomatické riešenie sporu. Mattis však vo štvrtok večer počas návštevy Kalifornie vyhlásil, že je jeho povinnosťou ako minister obrany byť pripravený aj na možný konflikt.

Americký prezident Donald Trump vyzval dnes Severnú Kóreu, aby nepokračovala v ceste vojenskej konfrontácie a nezvyšovala napätie na Kórejskom polostrove. Trump zároveň upozornil severokórejského lídra Kim Čong-una, že v opačnom prípade by USA mohli situáciu riešiť aj silou.

"Ak Severná Kórea nebude postupovať múdro, máme v talóne aj vojenské riešenia, nabité a natiahnuté. Dúfajme, že si Kim Čong-un zvolí inú cestu!" napísal dnes na Twitteri Trump. V prípade konfliktu podala Spojeným štátom pomocnú ruku aj Austrália. 

      

Viac o téme: ČínaDonald TrumpJaponskoKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu