Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európou sa prehnalo tornádo: FOTO Zábery desivej spúšte, obete a zranení dovolenkári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BUDAPEŠŤ - Búrka, ktorá zasiahla vo štvrtok neskoro večer západ Maďarska, si vyžiadala jeden ľudský život, poškodila 89 budov a spôsobila výpadok elektriny na 115.000 odberných miestach, informovala dnes agentúra MTI.

Vo Vašskej župe nárazový vietor, ktorého rýchlosť miestami dosahovala až 113 kilometrov za hodinu, poškodil strechu domu. Padajúce úlomky zasiahli osobné auto, v ktorom sedel muž. Hasiči z mesta Szombathely po odstránení popadaných kusov strešnej konštrukcie už konštatovali len jeho smrť.

Vyvrátené stromy a popadané konáre potrhali elektrické vedenia a spôsobili prekážky v cestnej i železničnej doprave - najviac vo Vašskej a Rábsko-mošonsko-šopronskej župe. Výpadok elektrickej energie vo štvrtok po 22.00 h zasiahol 115.000 odberných miest; do dnešného rána obnovili jej dodávku na vyše 60.000 miestach. Hasičov do dnešného rána volali na pomoc v 150 prípadoch.

V dôsledku búrok mali hasiči v Česku viac ako 700 zásahov

Českú republiku zasiahli v noci nadnes búrky, ktoré zapríčinili, že hasiči zaznamenali vyše 700 výjazdov. Následkom nepriaznivého počasia bola z mesta Česká Třebová smerom na Moravu zastavená železničná doprava. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Podľa hovorkyne českého generálneho riaditeľstva Hasičského záchranného zboru Nicole Zaoralovej mali hasiči v súvislosti s búrkami 710 výjazdov. Väčšinou išlo o popadané stromy a konáre na komunikáciách, drôtoch elektrického vedenia, autách a cyklotrasách. Na niekoľkých miestach spadli stromy aj na železničné trate. Hasiči zasahovali aj pri odstraňovaní poškodených strešných krytín.

Problémy mali predovšetkým moravské kraje, ale aj východ Čiech. Približne 1,5 hodiny stáli ráno vlaky z dôvodu poškodenia zabezpečovacieho zariadenia v českých Třeboviciach. Premávka v koridore z Českej Třebovej na Moravu bola obnovená po 07.00 h. V Olomouckom kraji zasahovali hasiči do 06.00 h pri 90 udalostiach. V meste Šumperk podľa hovorkyne krajských hasičov Vladimíry Hacsikovej poškodil vietor plechovú strechu. Hasiči pozbierali popadané kusy a strechu zabezpečili.

V Juhomoravskom kraji zasahovali hasiči pri 330 udalostiach, pričom pred polnocou vysielali svoje jednotky k nejakej udalosti súvisiacej s počasím každých desať sekúnd. V Brne mali hasiči 20 zásahov, v jednom prípade sa strom zrútil na štyri zaparkované autá. V kraji Vysočina hasiči v dôsledku búrok zasahovali viac ako 70-krát, najmä v okresoch Třebíč a Žďár. Najčastejšie odstraňovali stromy z ciest.

Búrky vyčíňali aj v Rakúsku

Silné búrky zasiahli vo štvrtok večer veľkú časť Rakúska. Podľa korutánskej polície v kempe v Möllbrücke vietor prevrátil niekoľko karavanov. Troch ľudí, vrátane detí, zranili padajúce konáre. Kemp musel byť evakuovaný. Búrky vyčíňali v Dolnom Rakúsku, Štajersku, Salzbursku Tirolsku, Burgenlande aj vo Viedni.

Pohroma v Taliansku

Silné búrky, tornáda, zdevastované kempy, stany a bicykle lietajúce vzduchom, stromy padajúce na autá. Tak to vyzeralo pri vyčíňaní počasia v severnom Taliansku.

Podľa miestnych médií sa zranila aj nemecká turistka (42), ktorá sa nachádzala v prívese v obľúbenom kempe Cavallino-Treportibei pri Benátkach, keď naň spadol strom. Ženu previezli do nemocnice vrtuľníkom, informovali noviny "La Nuova".

Iní ľudia boli zranení letiacimi objektmi. Búrka zasiahla mnohých dovolenkárov, ktorí neboli na takúto katastrofu pripravení.

Viac o téme: PočasieTornádoBúrkaTalianskoMaďarskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu