Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prelomový objav vedcov: TENTO zázračný vitamín zaručí, aby sa bábätká rodili zdravé

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: spuntik.zoznam.sk)

DARLINGHURST - S prelomovým objavom prišli austrálski vedci. Vrodené chyby a potraty po celom svete by sa mohli výrazne znížiť, ak by tehotné ženy užívali bežný doplnok výživy, tvrdia odborníci. Prečítajte si, užívanie ktorého vitamínu by v tehotenstve nemala vynechať žiadna žena.

Výskum ukázal, že vitamín B3, tiež známy ako niacín, dokáže liečiť molekulárne nedostatky kvôli ktorým dochádza k nesprávnemu vývoju embryí a detských orgánov v maternici. Vitamín B3 sa nachádza v mäse a zelenine. Vo vysokej miere je zastúpený v banánoch, strukovinách, orechoch, rybách, celozrných obilninách, taktiež ho obsahuje pivo, alebo výživový doplnok pangamin. 

Prelom bol opísaný na stránke victorchang.edu.au ako jeden z najvýznamnejších objavov pri výskume tehotenstva. Vedci zisťovali, prečo niektoré ženy viackrát potratili a čo spôsobuje, že sa rodia deti so srdcovými, obličkovými a chrbticovými defektmi. 

Čo by každá starostlivá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Panadol)

Profesorka Sally Dunwoodieová, výskumníčka biomedicíny z Inštitútu pre výskum srdcových chorôb Victor Chang v Sydney, povedala: "Následky budú pravdepodobne obrovské. Objav má potenciál výrazne znížiť počet potratov a vrodených defektov na celom svete."

Alarmujúca štatistika

V súčasnosti pripadne na päť tehotných žien jeden potrat. Približne 7,9 milióna detí po celom svete sa každoročne narodí so závažnou vrodenou chybou. Každoročne 3,3 milióna detí vo veku do piatich rokov zomrie na vážnu vrodenú chybu. Najbežnejšia vrodená choroba je choroba srdca, ktorá postihuje jedno zo 100 detí. 

Prelomový objav vedcov: TENTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thesun.co.suk)

Výskum na myšiach

Testy ukázali, že ak vedci dávali vitamín B3 pravidelne do stravy gravidným myšiam "úplne sa zabránilo" potratom a poruchám. Všetci potomkovia sa narodili "dokonale zdraví".

Výskumníci pracujú ďalej. Chcú vyvinúť nový test. Ním plánujú zisťovať, či sú plody žien ohrozené vrodenou chybou. Následne tak bude možné mamičke zabezpečiť dostatok vitamínu B3. "Veríme, že tento prelom bude jedným z najväčších austrálskych lekárskych objavov," povedal profesor Robert Graham, výkonný riaditeľ inštitútu. "Je mimoriadne zriedkavé objaviť problém a zároveň poskytnúť preventívne riešenie. Je to vlastne dvojnásobný prelom," dodal.

 

Viac o téme: DieťaMedicínaPrelomVitamín B3
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu