Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lotyšská vláda urobila opatrenia: Žiadna povinná ruština na školách

(Zdroj: thinkstock)

RIGA - Lotyšská vláda dnes oznámila, že od budúceho školského roka budú skúšky na školách pre etnické menšiny povinné iba v štátnom, lotyšskom jazyku.

Až dosiaľ si žiaci, končiaci deviaty a dvanásty ročník na školách pre etnické menšiny, mohli zvoliť jazyk, v ktorom budú absolvovať skúšky - ruštinu alebo lotyštinu. V školskom roku 2015/16 si však ruštinu zvolilo iba 15 percent žiakov, pričom v školskom roku 2008/2009 to bolo ešte 40 percent. Od školského roka 2018/2019 však budú skúšky vykonávané iba v lotyšskom jazyku, pričom výnimku budú tvoriť iba skúšky z cudzích jazykov, informuje agentúra TASS.

"Cieľom tohto opatrenia je pripraviť študentov na úspešnú integráciu na trhu práce a zabezpečiť ovládanie štátneho jazyka pre efektívne štúdium," uviedlo ministerstvo školstva tejto pobaltskej republiky.

Lotyšsko má takmer dva milióny obyvateľov, pričom etnickí Rusi tvoria podľa oficiálnych štatistík asi 26 percent z nich. Lotyština je jediným štátnym jazykom v krajine, zatiaľ čo ruština je tu považovaná za cudzí jazyk. Keď lotyšská vláda v roku 2004 pristúpila k reforme škôl pre etnické menšiny, vyvolalo to masové protesty. Výsledkom bolo zavedenie dvojjazyčného systému vzdelávania. Vo vyšších stupňoch ruských škôl sa mohlo v ruštine vyučovať 40 percent predmetov. Lotyšskí nacionalisti sa však odvtedy usilovali dosiahnuť, aby lotyština bola jediným vyučovacím jazykom na všetkých štátnych školách vrátane škôl pre etnické menšiny.

Viac o téme: ŠkolaLotyšskoRuština
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu