Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Google sa zbavil svojho zamestnanca: Problémom bol jeho názor na toto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Spoločnosť Google prepustila inžiniera, ktorý sa domnieva, že ženy nie sú v technologických profesiách zastúpené rovnako ako muži, pretože pre tieto odbory nie sú biologicky ekvivalentné. Spoločnosť nechala správu o prepustení Jamesa Damorea bez komentára, jej šéf Sundar Pichai vo svojej správe určenej zamestnancom uviedol, že táto pozícia porušuje stanovy spoločnosti.

Damore, ktorý svoju teóriu nechal kolovať minulý týždeň v internej správe, potvrdil svoje prepustenie. Tento muž, už bývalý zamestnanec Googlu, vo svojom tritisícslovnom odkaze píše, že "schopnosti mužov a žien sa líšia z veľkej časti z biologických príčin a že práve tieto rozdiely vysvetľujú, prečo v oblasti technológií a vedúcich pozícií ženy nie sú zastúpené rovnako ako muži."

V amerických informačných prostriedkoch sa hovorí o prípade ako o škandále, diskutuje sa o ňom aj na sociálnych sieťach. Známy je aj obsah Pichaiovej správy zamestnancom. Šéf Googlu dáva zamestnancom právo vyjadriť svoj názor, ale tiež hovorí, že o veľkej časti Damoreových názorov možno diskutovať. "Niektoré pasáže odporujú našim zásadám a názor na stereotypy daných pohlaví je na hrane," píše Pichai. Upozornil tiež, že spoločnosť vo svojich stanovách povzbudzuje zamestnancov, aby "vytvorili spoločenstvo urážiek, zastrašovania, predsudkov a diskriminácie". Pichai kvôli afére prerušil rodinnú dovolenku a vracia sa do práce.

O prípadu v Google sa hovorí v čase, keď firmy v Silicon Valley čelia kritike za to, že nevytvoria pre ženy rovnaké množstvo pracovných miest ako pre mužov. V spoločnosti Google tvoria muži 69 percent zamestnancov. Vo vedení spoločnosti Facebook boli zastúpené ženy 27 percentami, medzi zamestnancami spoločnosti Apple je 37 percent žien.

Viac o téme: Google
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu